Bild
Nästa artikel

För stora bussar eller för små gator?

Det är trångt för de stora ledbussarna i Stockholms innerstad i vanliga fall. Den snörika vintern gör situationen än värre; snöröjningen hinner inte med, snövallarna sväller ut och gör gatorna ännu smalare.


Det blev för mycket för den här ledbussen i korsningen Ynglingagatan-Norrtullsgatan. Föraren klarade inte av att manövrera den stora bussen mellan trafikdelarmärket och parkerade bilar.


Räddningen blev en bärgare som kopplade vajern i mitthjulets fälg och rätade ut dragspelet.

Taggar:
För stora bussar eller för små gator?
För stora bussar eller för små gator?
För stora bussar eller för små gator?

Kommentarer

#1
Karl
2010-02-04 15:23

Här där jag bor har man små, korta bussar på smågatorna. Funkar utmärkt! Jag tror inte att en stor buss, absolut inte en ledbuss skulle våga ig in här även om det vore sommarväglag.
SL borde nog utöka sin fordonspark med mindre bussar. Dessutom tycker jag det är lite fånigt att köra en stor ledbuss som aldrig blir fylld till mer än 25 procent på smågator och gränder.
Karl

#1
Lars S
2010-02-04 18:03

Jag kör själv buss i stockholms innerstad. Kan inte annat än säga att bilisterna parkerar något åt fanders dåligt. Sen att en kortare buss är lättare att ta sig fram med är fel. Detta pga längre axelavstånd gör att en kort buss kräver mer svängningsutrymme. Ploggubbarna gör så gott de kan, men bilisterna står ju oftast fel och gör arbetet för ploggubbarna omöjligt.

#1
Leif ÅE
2010-02-04 18:54

Ledbussen är en fantastisk skapelse i vinterväglag.
Motor och drivhjul i släpvagnen, grepp på drivhjulen men inte på mellanaxeln innebär händelse enligt bild ovan. Vid grepp på mellanaxeln men inte på släpet blir det omvänt, släpet sladdar i stället vid för stort gaspådrag.
Det finns en säkerhetsspärr, när det viker för mycket slår bromsarna till och det blir tvärstopp.
I vinterväglag måste man ta ut större svängar och det är inte lätt när snödrivorna hindrar bilisterna parkera nära trottoarkanten.
De flesta stadskärnor är så gamla, att de inte är planerade för busstrafik.

#1
Centri refugen
2010-02-04 22:26

Alternativ?
Köra på andra sidan runt refugen, olagligt men om trafiken medger det kanske.

#1
Karl
2010-02-05 16:03

Leif och Lars,
vad jag menar inte en halvbuss i jämförlse med en ledbuss, utan en halvbuss med c:a 6 m mellan hjulaxlarna. Sådana finns sedan många år tillbaka.
Som boende i en smågatemiljö kan jag inte parkera annat än längs gatan. Därför måste bussarna klara av en gata med bilar parkerade längs gatan. Att påstå att gatan skall utrymmas för att fel sorts bussar skall få plats är struntprat.
Karl

#1
S-E S
2010-02-09 12:20

När busserna köps in finns redan vägarna där. Frågan därmed besvarad.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.