Bild
Nästa artikel

Ett sent däckbyte

Våra däcktestare, Erik Rönnblom och Nisse Frendin, tog flyget till Texas i morse för att göra nästa års sommardäckstest den här veckan. Det är svensk sommarvärme i Texas den här tiden på året.


Själv ska jag strax byta till vinterdäck på min Honda Jazz. Friktionsdäck. Ett ganska sent byte men det beror på att vintern verkar låta vänta på sig i år. Det behövs inga vinterdäck i dag heller - Stockholm har regn och åtta grader varmt  - men förr eller senare kommer halkan.


Det känns i alla fall bra att inte behöva rassla omkring på dubbdäck just nu.

Taggar:

Kommentarer

#1
Johnny
2009-11-16 13:29

Här i Staden har ca 70% bytt till vintersulat Då avses dubbdäck !! Min privata undersökning gjordes i slutet av oktober! Detta trots att våra folkvalda i Staden hotat med avstängning av vissa centrala gator för dubbåkare.. Själv kör jag på nya sommardäck, när det behövs DÅ byter jag.
(Detta är i Småland..)

#1
avensis
2009-11-16 15:23

har flera bekanta som provat s.k friktionsdäck då är det lika bra nästan att inte byta alls på med dubb.

#1
Bosse
2009-11-16 19:56

Att åka på kalla sommardäck är som att åka på ishockeypuckar vilket innebär väldigt mycket sämre friktion än med odubbade vinterdäck som är gjorda av gummi som behåller sina friktionsegenskaper även vid kall väderlek.

#1
Albert
2009-11-16 20:18

"Avensis" har kört dubbfritt i 15 år c:a 2500 mil pr/år. det är stor skillnad på dubbfritt, har provat billiga för 600,- men det var för hårt gummi. har sedan kört på Nokia - Michelin inga problem. det som även avgör är körsättet.

#1
S-E S
2009-11-17 17:11

Det verkar som om det är många av de "dubbfrälsta" som aldrig har läst ViB´s däcktester. Det är enbart vid start och stopp på blank sjöis som dubbdäcket är signifikant bättre än bästa friktionsdäck. Vore det en klar skillnad mellan dubbdäcks och friktionsdäcks olycksutfall i de olika väglag som förekommer under en vintersäsong, hade nog försäkringsbolagen gett dubbrabatt/friktionsrabatt. Själv har jag kört på friktionsdäck sedan 1986 då de första Michelindäcken kom och hållit mig på vägen och hunnit bromsa i tid sedan dess.

#1
AL
2009-11-18 15:20

Re S-E-S SA...
"Signifikant bättre", skilt från vad? Förstår inte ordvalet riktigt..... Signifikans finns nämligen alltid, annars är det något som är fel. Det var därför som en mycket känd matematiker en gång i tiden också införde det så kallade p-värdet så alla själva skulle kunna bilda sig en uppfattning om skillnaden är stor eller liten. MVH AL

#1
S-E S
2009-11-18 18:44

AL, läs "signifikant" som "på ett sätt som är av betydelse".

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.