Bild
Nästa artikel
Nyheter

Etanolen på väg ut igen?

5 juli 2010

Det svänger onekligen i debatten om etanol-nyttan. För en tid sedan var det uppåt igen och miljöminister Andreas Carlgren utnämnde etanolbilister till miljöhjältar i DN för en månad sedan.


Sen har det hänt saker. Tusentals bilister som kör på etanol har fått problem med sina bilar. Filter beckar igen, bränslepumpar havererar, motorerna hackar och går orent.


Ford och ytterligare någon tillverkare rekommenderar att man tankar sin etanolbil med bensin fyra gånger av tio för att rena bränslesystemet. Biltillverkarna skyller problemen på oljebolagen och en kärnfråga är: var tar oljebolagen sin etanol ifrån?


Den brasilianska etanolen, baserad på sockerrör, anses vara bäst medan den europeiska orsakar driftproblem på bilarna, förutom att produktionsprocessen är klart tveksam från miljösynpunkt.


Oljebolagen mörkar om ursprunget av sin etanol, vilket är lite märkligt. Dels har konsumenterna en självklar rätt att få veta, dels vore det väl en fjäder i hatten för det/de bolag som säljer brasiliansk etanol.