Bild
Nästa artikel
Nyheter

En tidsfråga innan Jan Åke Jonsson skulle bryta loppet

25 mars 2011

Fredagen den 25 mars går till historien som dagen då finansministern i Sverige, Anders Borg och Saabs vd Jan Åke Jonsson, tillkännagav att de slutar.

Borgs beslut att lägga av var mest överraskande även om det inte sker omedelbart, men Jonssons det överlägset mest spektakulära. En finansminister är inte oersättlig på något sätt; Saabs vd de senaste åren är det på många sätt.

Och ändå, att Jan Åke Jonsson skulle avgå var bara en tidsfråga. Förra vintern tippade jag att det skulle ske innan våren 2010 övergått i sommar. Men Jonsson är en seg man, vilket han inte bara visat som maratonlöpare. Nu bryter han loppet innan Saab nått målet. Vätskebrist? Näringsbrist? Kramp? Eller bara en insikt om att just detta särskilda maratonlopp inte är genomförbart med de förutsättningar som råder?

Ägaren Victor Muller hyllar med all rätt Jan Åke Jonsson som den store hjälten i Saabs återuppståndelse. Muller säger också att de två haft det bästa av samarbeten trots – eller möjligen tack vare – att de är så olika som personer.

Jonsson har framstått som garant för seriositeten, Muller mera som den som jagat rubriker.

Under Genève-salongen i månadsskiftet februari-mars passade ryske finansmannen Vladimir Antonov på att slå fast att Saabs produktionsmål på 80 000 bilar under 2011 inte skulle nås. Det skulle på sin höjd bli 60 000, vilket innebar att EIB skulle kräva tillbaka ett lån på 3,5 miljarder kronor och därmed försätta Saab i en akut finansiell kris.

Muller avfärdade Antonovs prognos som rappakalja men sa samtidigt att det skulle ordna sig ändå även om det bara blev 60 000 bilar.

Det verkade enligt närvarande åhörare inte som om Jonsson i egenskap av vd var helt bekväm med utspelen i Genéve. Men han höll god min. Han har inte bara haft en vikande marknad att parera utan också fått en viss vana att hantera rykten och en del klavertramp av ledande personer inom Saab-sfären.

En bekant med hygglig insikt i bilindustrin var med i Genève och han är med dagens besked från Trollhättan 100 kronor rikare. Efter att ha sett Mullers, Antonovs och Jonssons ”samspel” på bilsalongen slog han nämligen vad om att den sistnämnde skulle meddela sin avgång innan mars månads utgång.

Så, vad händer nu när den som personifierat Saabs överlevnadskamp kastar in handduken?

Det heter ju att ingen är oersättlig. Ingen – utom Jan Åke Jonsson för Saab. Det är svårt att föreställa sig någon annan person som skulle ha orkat med det han åstadkommit de senaste två åren.

Förhoppningsvis har han lagt grunden för sin efterträdare att leda Saab vidare.