Bild
Nästa artikel
Nyheter

Dyrt att spara bränsle - om du inte har rätt mobil

21 juni 2010

Vad var det för genial lösning som Toyota tagit fram för att reducera bränsleförbrukningen med tio procent oavsett bilmärke och utan ingrepp på fordonet?


I dag "avslöjades" det. I stället för att ha ett riktigt glas med vatten på instrumentbrädan lanserar Toyota Sweden AB en nedladdningsbar applikation till Iphone-mobiler.


Appen visar ett vattenglas ovanifrån och aktiveras när bilfärden startas. Den mängd vatten som skvätter ut under färden registreras. En karta visar också på vilken del av färdvägen vatten skvilpat ut.


Ja, och sen kan man tävla mot sig själv och mot andra i att köra så snålt som möjligt. Alla data kan laddas upp på sajten nollutslapp.se och där kan man se sina egna och andras resultat. Tanken från Toyota är att man på ett lustfyllt sätt ska lockas att ändra sitt körbeteende till att bli både bränsleeffektivare och miljövänligare.


Lovvärt, absolut. Men man behöver en Iphone och den kostar runt 5 000 kronor. En minskning av bränsleförbrukningen med tio procent innebär en besparing på 1 200 kronor per år för normalbilisten. 


Det innebär att det tar fyra år innan man sparat så mycket bränsle att det nästan räcker till en Iphone.  


Betydligt bililgare är det att helt enkelt låtsas att man har det där vattenglaset på instrumentbrädan och anpassa körstilen efter det.