Bild
Nästa artikel

Dumheten segrade om Bilprovningen

Fyra och en halv månad kvar innan Svensk Bilprovning blir av med sitt monopol den 1 juli.. Vi har världens bästa bilprovning, världens mest nöjda kunder och världens lägsta kostnader för besiktning. Ungefär.


Ändå ska den konkurrensutsättas.


Erfarenheter från andra länder, Finland framför allt, visar att avmonopolisering av den här verksamheten leder till sämre kvalitet och högre priser = missnöjda kunder.


Att det verkligen blir effekten vet Ture Töyrä som har erfarenhet från både svensk och finsk bilprovning. Ture flyttade från Sverige till Ã-terbotten i Finland för några år sen.


"Bättre bilprovning än den svenska går inte att få", säger han i ett reportage i nummer 3 av Vi Bilägare som ni prenumeranter får i brevlådan den här veckan (i butik nästa tisdag).


"Behåll monopolet!", säger Ture.


Tyvärr är det för sent. Dumheten har segrat och bilisterna får betala priset.

Taggar:

Kommentarer

#1
Sigge
2010-02-16 18:34

Finland tas alltid upp av monopolanhängarna. Hur har det gått i andra länder ex. Tyskland? Känns som grundläggande journalism att undersöka...

#1
Emme
2010-02-16 18:53

Tycker också det är dumt speciellt när det är så bra redan. Vad kommer ske på "landsbygden?" Kommer ju bli betydligt mindre bilprovningar där.

#1
Sigge
2010-02-16 19:03

Emme...naturligtvis kommer det ställas krav så att det inte kommer bli mindre bilprovningar på landsbygden. Se ex. Apoteksmonopolet som lösts upp, Televerket, Postverket...nu väntar vi bara på att även Systembolagetsmonopol ska utsättas för lite sund konkurrens. Det är många sömniga statliga verk som bara mår bra av lite uppfriskande konkurrens.

#1
lubos
2010-02-16 19:25

Referererar till Sigge sa beträffande t ex Tyskland: Enligt svenska bilprovare som studerat läget i Tyskland så ligger man där långt efter vår bilprovning såväl beträffande teknik som arbetsförhållanden. Vi har definitivt inget att lära av EU-länder söder om östersjön! (Ta Grekland)
Svensk bilprovning är inte statlig utan ägs till hälften av privata bilföretag och till hälften av staten, en idealisk kombination!

#1
Volvo RWD
2010-02-16 19:26

Jag är nöjd med Svensk bilprovning och jag förstår inte anledningen till varför man ska göra på det här viset. Inte är det för kunden iaf? Se bara på andra länder som har gjort såhär. 300 kr för en besiktning tycker jag är ett bra pris som det är nu.
----
Detta är vad som kommer att hända: Dyrare att besiktiga och antalet ombesiktningar kommer att öka.

#1
Sigge
2010-02-16 19:39

Volvo RWD...om du är nöjd med Svensk Bilprovning så fortsätt köra dit. Konkurrens skadar aldrig. Att det automatiskt skulle bli dyrare vet ingen. Idag bestämmer Vägverket och Ekonomistyrningsverket priserna...Staten äger 52 procent av Bilprovningen.
Här en kul grej GeKås ska starta bilbesiktning....http://www.sr.se/cgi-bin/halland/nyheter/artikel.asp?Artikel=2960602

#1
leifer
2010-02-16 20:21

Från statens sida så blir det antagligen fler stationer = fler jobb.
Ett ev högre pris skulle ge bl.a. högre momsintäkter för staten.
Frågan är dock hur man ska garantera lika bedömning och testmetod på alla stationer.

#1
Sigge
2010-02-16 20:42

Leifer...naturligtvis kommer alla stationer kontrolleras ackrediteras och kontrolleras av Swedac. Kundsäkerheten blir större med valmöjlighet.

#1
Volvo RWD
2010-02-16 21:25

Sigge: http://www.bt.se/nyheter/boras/dyrare-besiktning-om-monopolet-forsvinner(827676).gm

#1
leifer
2010-02-16 23:35

SIGGE, givet men hur blir det när man slåss om kunderna? Nöjd kund kommer tillbaka. Tänk på alla rishögar svenskarna har. Gillar man onödigt petiga nedslag? Hellre fria än fälla?

#1
Lasse
2010-02-17 00:34

Jag röstar för att vi konkurransutsätter våra riksdagspolitiker till hösten, t.ex. ska alla personer som ställer upp ange vilken lön de är beredda att jobba för. Då minskar vi lönekostnaderna och samtidigt sållar vi bort politiker som är politiker för lönens skull, och får kvar idelisterna som ser det som ett kall.

#1
jan edman
2010-02-17 03:02

vad har blivit battre med avskaffande av monopol..de enda som hant ar att man skall anvanda fritiden till att hitta ratt bilbesiktning.elbolag.telebolag.skola.lakare.mindre trygghet for de anstallda lagre antal perssoner i sysselsatning.fler konkurser da somliga slas ut av konkuransen.plus att det blir dyrare i vissa fall.och detzbildas karteller ett slags monopol utan statlig alltsa varan kontroll

#1
Sigge
2010-02-17 09:54

Leifer...alla står under Svedacs kontroll. Kundsäkerheten ökar.
Volvo RWD...artikeln refererar till en intervju med Bilbesiktningspersonal...väldigt objektiva. Priset bestäms redan i dag av myndighet se vad jag skrev tidigare.
Lasse...tänk lite längre...med ditt förslag hade vi haft ett land styrt av ekonomsikt oberoende miljonärer. Känns så där eller?
Jan Edman...WOW...undrar om de tänkte likadant i ryska brödköerna. WOW...jag skakar när jag läser din insändare...KPML(r)?

#1
Saabnisse
2010-02-17 14:35

Det är ett EU-direktiv att monopol ska avskaffas.
Det gäller alla branscher också spritmonopolet där man hittills klarat sig vilket medfört enorma mängder privatimporterad alkohol.
Men monopolet kommer att försvinna där också.
Bilprovningen behöver varken bli sämre eller dyrare genom att monopolet försvinner.
Jag har t.ex.aldrig fattat varför den verkstad som är godkänd att "släcka" tvåor inte skulle få göra hela besiktningen i samband med en service.
De måste ju vara rädda om sina kunder och blir man missnöjd är det ju bara att åka till en annan ackrediterad verkstad.
Och att dessa nya privatägda besiktningsanläggningar skulle vara mindre objektiva än BP tror jag inte på.
Subjektiva bedömningar finns och har alltid funnits, även hos BP.
Tänk också på att fristående besiktningsföretag har funnits under lång tid när det gäller besiktningspliktiga tryckkärl, hissar, brandfarlig utrustning m.m.

#1
Jag
2010-02-17 14:52

Vem ids lyssna på en som hetsar upp sig över andra bilförares körsätt? Bäcklund har inget att komma med! För övrigt ar den tyska bilprovningen är mycket bra! Här behöver man inte vänta 6 veckor som i Örnsköldsvik på sommaren...
Jag

#1
Erik Persson
2010-02-18 14:29

Det finns en religiös övertygelse att fri konkurrens fungerar bäst. Det fungerar fantastiskt i USA , men den svenska marknaden är alldeles för lite. Vid privatisering i Sverige tar istället ett dominerande komersiellt bolag över. Titta på de privatiseringar som skett.

#1
Saabnisse
2010-02-18 15:32

Nu har det ju påtalats att ackrediterade verkstäder som utför service och reparationer enligt regelverket inte får bli godkända bilprovningsföretag.
Varför?
Är det fel på verkstäderna eller på regelverket?
Det är den här typen av regler som förvandlar monopol till oligopol, vilket är det absolut värsta inom affärsvärlden.

#1
Bengt
2010-02-21 19:49

Rör inte bilprovningen den fungerar
perfekt, nästan allt som monopolet
tas bort på blir sämre och dyrare.
Alltså behåll bilprovningen.
Mvh Bengt

#1
Saabnisse
2010-02-22 15:54

Som jag skrev tidigare så är det ett EU-direktiv att alla monopol ska avskaffas.
Vi är med i EU, alltså måste vi finna oss.
Men det är upp till regeringen att se till att det blir möjligt med fri konkurrens och inte som i fallet med distribution av el, där några få nätägare kan bilda en kartell som bestämmer priset och där det i själva verket fortfarande är monopol eftersom det inte går att byta nät.

#1
Svensson
2010-03-11 10:29

Sigge:
Här har vi en proffstyckare av högsta klass. Givetvis vet mannen (utgår att det är en man med tanke på all skit han spottar ur sig) det mesta och har klart för sig att allt blivit bättre när "monopolen" släpps.
Visst är det ett Eu direktiv och där har lobbyisterna arbetat hårt med att få bort företag som är delvis statliga att försvinna från marknaden.
Dom flesta som besiktigar sin bil idag får en tid och det fungerar alldeles utmärkt. Den människan som tror att priserna skulle gå ner pga utsatt konkurrens svävar i en drömvärld. Här kommer det att bli ett oligopol förhållande där ett par stora aktörer sätter prisnivån.
Sigge så här ser marknaden ut för många andra "produkter" där den sk fria konkurrensen fått härja. Om dun inte trivs i detta land med delvis "statliga" bolag föreslår jag att du tar din bil och flyttar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.