Bild
Nästa artikel

Dödande SMS

Jag har väntat på den, visste att den skulle komma och nu är den här. Undersökningen som visar att det visst är trafikfarligt att använda mobiltelefon när man kör bil.

En amerikansk rapport säger att bilförare som kör och använder mobilen samtidigt har dödat omkring 16 000 människor mellan 2001 och 2007 i USA. Undersökningen sägs vara det första vetenskapliga försöket att kvantifiera antalet som dödats och skadats i trafiken i samband med mobilanvändning.

Undersökningen tar fasta på att kontrollera följderna av att skriva SMS under körning och 30 delstater har redan SMS-förbud under körning. Det vore bra om Sverige åtminstone började med att införa ett SMS-förbud och följa upp med ett krav på handsfree för bilförare.

Taggar:

Kommentarer

#1
2010-09-27 14:05

Att man inte skall skriva SMS och köra bil samtidigt borde vara en självklarthet. Att förbjuda mobilpratande helt och hållet blir nog svårt i praktiken.

Jag vet flera biltillverkare som har en mikrofon integrerad i bilen, det skulle alltså vara mycket svårt för polisen att kontrollera huruvida personen talade i mobiltelefon eller ej.

Den bästa kompromissen är nog att tillåta möjligheten att tala i så kallad "handsfree". Dvs någon form av hörlurar som gör att man kan ha båda händerna på ratten.

#2
Magnus76
2010-09-27 15:18

Det finns ju "vårdslöshet i trafik". Det räcker gott tycker jag, vi behöver inte fler lagar, det gör bara att det sunda förnuftet sätts helt ur spel. Då blir det precis som att allt som inte är förbjudet är helt okej att ägna sig åt i bilen. Jag tycker att det är helt rätt inställning. Förbud mot mobiltelefonsamtal generellt är bara populistiskt trams.

#3
Sebastian gs
2010-09-27 15:56

De flesta mobiler har ju en högtalarfunktion som man kan använda och som fungerar utmärk (om nån inte visste det redan..), så handsfree är inte absolut nödvändigt (men såklart bra det med).

Ang förbjud mot sms, så tror jag de flesta kommer att skita i det hur som helst.

#4
Mattus
2010-09-27 20:29

Trams!
Det är av yttersta vikt att lagstifting sker som generella, tillämpbara regler i så stor utsträckning som möjligt! "Vårdslöshet i trafik" omfattar detta problem gällande SMS och telefontalande men också fipplande med allehanda elektronik och vred i fordonet etc som tar uppmärksamheten från trafiken.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.