Bild
Nästa artikel
Nyheter

Dimljus på – kör om!

19 januari 2011

Dimljus kan verkligen vara bra att ha ibland. Framför allt det som sitter baktill på bilen och särskilt på vintern när det är snörök.

Men då krävs det förstås att det är placerat så att det syns och det är minsann inte alltid fallet. På en del bilar sitter det på ställen som verkar ha blivit över när bilen var färdigdesignad. Som om konstruktören fått en aha-upplevelse när bilen var klar, "visst ja, vi skulle ju ha ett dimljus också".

Dessvärre är det många bilister som använder det när det inte behövs, de glömmer att släcka det. Ja, inte det främre dimljuset förstås. Det är i och för sig förbjudet att ha främre dimljuset på i kombination med halvljuset men det struntar många i. Antagligen tycker de att det ger ett fränt intryck även om de själva inte kan njuta av det.

Jag har egentligen inga problem med det, tycker inte att jag blir bländad. Det finns betydligt värre förseelser att hetsa upp sig på.

Däremot kan det bakre dimljuset vara riktigt störande när det används i mörker utan att det behövs. Det är som att köra mot en stor bländande stoppsignal. 

Enda sättet att bli kvitt problemet är att köra om. Så nu vet ni varför ni så ofta blir omkörda, ni som använder dimljuset vid fel tillfällen...