Bild
Nästa artikel
Nyheter

De är tapprast på Saab

16 augusti 2011

Varför lämnar de inte det sjunkande skeppet Saab?

Frågan ställdes av en krönikör i Aftonbladet i går och det är precis vad jag undrat över en längre tid.

Krönikören Staffan Heimersson skräder inte orden precis:

"I händerna på klåpare och svindlare går Saab obönhörligt mot nerläggning. Saab blir – näst regalskeppet Vasa och Krügerkraschen – det största fiaskot i svensk företagshitoria."

Enligt Heimersson är det bara chauvinistiska eller korrupta bilreportrar som orkar upprätthålla myten om att Saab som företag besitter unik kunskap i biltillverkning.

Jag vet inte det...men nog är det förvånande att inte alla som har minsta möjlighet att få nytt jobb säger tack och adjö till "Mannen i den Randiga Kostymen" som Heimersson kallar Victor Muller.

I stället uttalar facket sitt förtroende för Muller och Saabs informationsledning fortsätter oförtrutet att försäkra att räddningen är inom räckhåll. Hur orkar Gunilla Gustavs och Eric Geers?

Den sistnämnde är informationschef på Saab Automobile och när en reporter på Dagens Industri i går frågade Geers om det kan bli klart med ett nytt finansieringsavtal den här veckan så blev svaret:

"Jag kan ge dig ett råd och det är att du inte ska ta semester den här veckan."

Det skulle betyda att Victor Muller har något på gång. Har vi hört det förut?

Muller har ju själv försett sig med en bonus för sitt jobb med Saab. Den borde han skicka vidare till informationsavdelningen och bifoga var sin tapperhetsmedalj.