Bild
Nästa artikel
Nyheter

Dags att fundera på bilbyte, Victoria!

18 augusti 2011

Victoria och Daniel blir alltså föräldrar i mars nästa år. När jag blev pappa första gången för drygt 30 år sen så var bland det första som kom på tapeten att byta bil. En tvådörrars Volvo 140 funkade inte så bra när barnvagnsinsatsen skulle lastas in.

Vad ska Victoria och Daniel välja för bil som är säker, komfortabel och praktisk ur ett familjeperspektiv? Kom gärna med förslag!

För egen del var valet enkelt på den tiden när det begav sig. Jag var Volvo-freak då och något annat än en 245:a fanns inte på kartan.

Nu råkade det vara så att min äldre bror hade en till salu just då. Vit och, som alla hans bilar alltid var, extremt välvårdad.

Det var bara ett aber, det var en diesel. Min onda aningar bekräftades direkt vid provkörningen; den lät illa, luktade illa och var fruktansvärt slö. Det var framför allt den sistnämnda egenskapen som gjorde att jag direkt kunde meddela brorsan: "Det blir ingen affär."

Det blev dock en vit Volvo 245 i alla fall men en bensinare. Ingen raket den heller men ändå en helt annan värld prestandamässigt än dieseln.

Jag kom att tänka på det när det kom färsk försäljningsstatistik från Bil Sweden i dag. 120-gramsdieslar är störst på miljöbilsmarknaden och dieselandelen för hela landet var 60,9 procent under första halvåret. Jämtland och Norrbotten hade 78,1 respektive 75,6 procent dieslar av de totala nyregistreringarna.

Tiderna har förändrats och jag har också sedan länge föredragit diesel framför bensin. Man åker snålt, mindre miljöförstörande – rent kungligt! – utan att behöva pruta på prestanda.