Bild
Nästa artikel

Cykelbilen Fantom gör dig lycklig

"Parkerar bilen i garaget och börjar släpa mig upp till kontoret. På väg till hissen faller ögonen på en säregen farkost i ett hörn av garaget"

Tisdag morgon, man kommer till jobbet glåmig efter en lång dag och en kort natt. Det känns inte alls muntert men man biter ihop och kämpar på.


Parkerar bilen i garaget och börjar släpa mig upp till kontoret. På väg till hissen faller ögonen på en säregen farkost i ett hörn av garaget - det är cykelbilen Fantom.


Plötsligt känns allt mycket bättre och det går inte att hålla tillbaka ett leende. Tänk så mycket drömmar, optimism och framtidstro som ligger bakom en sådan skapelse. Ägare är Claes Johansson på tidningen Klassiker.


Alla jobbgarage borde rymma ett exemplar av Fantom. Det vore ren och skär personalvård.

Taggar:
Cykelbilen Fantom gör dig lycklig

Kommentarer

#1
Christian
2009-02-10 11:43

Vi bara måste få veta om Claes faktiskt har cyklat...eh...kört den till jobbet för egen maskin...

#1
Claes Johansson
2009-02-10 12:38

Med gröt i tanken och hyggliga vinterdäck borde det inte vara en omöjlighet. För reklamen talar sanning, att Fantomföraren sitter bekvämt skyddad från regn och rusk. Och värmen är väl tilltagen, full effekt redan efter ett par meter.
Om bara vinter-ischiasen släpper kan Fantompendling till jobbet vara en realitet  till våren. Men jag sträcker mig inte så långt till några löften...

#1
Björn
2009-02-10 14:51

Jag minns cykelbilen Fantom från min ungdom. Beställde en ritning från Hobbyförlaget vill jag minnas. Inte blev det någon bil inte. Ritningen var alldeles för avancerad för mina kunskaper och föll så småningom i glömska. Tur var det kanske.
Lycka till med sommarmotionen!

#1
Hasse
2009-02-10 15:51

Alla grabbar som var barn på 60 talet och läste postorderkataloger kommer ihåg Cykelbilen Fantom. Annonsen om ritningen minns man än i dag som något som skapade en dröm om att äga en cykelbil. Få köpte ritningen och ännu färre lyckades bygga en men alla fick drömma.

#1
Stefan
2009-02-10 16:35

Provade en eldriven cyckel i sommras .det var en upplevelse inget gashandtag utan man fick extra hjälp av en elmotor i navet det kändes som en osynlig hand puttade en i baken. Modelen va typ gammal damcyckel ock gjorde c:a 25km värt att prova. Har set ett inslag på ABC-Nytt om att posten provar liknade hojar........

#1
Håkan Bäcklund
2009-02-10 17:35

Ingen har undrat men jag förklarar i alla fall. Föremålet på Fantoms tak är ingen specialdesignad takbox utan en kofångare i plast som fått en särskild plats.

#1
Frederik
2009-02-10 20:00

Kul Håkan!
Vi är ett gäng som försöker återuppliva cykelbilen genom att ordna SM i cykelbil i sommar, i Stockholm!
Då blir det 60år sedan sist...
Vi ligger fortfarande i planeringsstadiet men det finns redan lite info för dem som vill hinna bygga själv! Se: www.liggister.org/cykelbilSM2009/
Skulle vara kul om Vibilägare kunde hjälpa till lite genom att t.ex. göra lite reklam?!?
Hälsningar,
Frederik

#1
Roy
2009-02-10 20:53

Nog kan det vara så att ritningarna kunde beställas från Hobbyförlaget, men faktum är att tidningen "Teknik för alla" på den tiden ockås hade ritningar - även till plywoodbåtar och annat. Tidningen var då betydligt mer hobbybetonad och mer trivsam än den samling av snuttifierade teknikrapporter den sen alltmer blev.

#2
2013-04-20 02:02

Tidningen Teknikens Värld hade för några år sedan ett seriöst reportage där de byggde en Fantom efter originalritningen. Den blev ganska precis som drömmarna föreställde sig den. Det var nummer 13, 24 juni 1993, för snart 20 år sedan !
Den här sidan visar en bild av omslaget: http://www.teknikensvarld.se/199313/14757/teknikens-varld-nummer-13--1993/

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.