Bild
Nästa artikel
Nyheter

Cirkus Mullers sista nummer närmar sig

12 maj 2011

När avtalet mellan Saab och Hawtai presenterades förra veckan skrev jag att Victor Muller verkar komma längre och längre bort från verkligheten.

Nu verkar verkligheten ha hunnit ikapp Muller – än en gång. Den tenderar att göra det lite då och då. Avtalet mellan Hawtai och Saab har rivits upp och är det någon som egentligen är förvånad?

Saabs förtroende på marknaden är lågt, bland alla inblandade parter. Victor Mullers förtroende är obefintligt. Han flänger runt jordklotet mest hela tiden medan fabriken i Trollhättan står stilla.

Än är han i Kina och jagar pengar, än i USA och presenterar en ny Saab (9-4X). Eller så är det någon bilmässa nånstans. Överallt samma försäkringar om att allt kommer att ordna sig.

När de första reaktionerna på att fabriken stod stilla kom och frågor restes ställde han sig helt oförstående till oron. ”En liten förkylning och hela Sverige stannar”, var hans irriterade kommentar. Nu har fabriken stått stilla sex veckor.

När avtalet med Hawtai presenterades sa han att han och Hawtais vd hade funnit varandra direkt. Två bröder. En vecka senare är brödraskapet över.

Det där är bara två exempel.

Två frågor och två svar:

1. Har Muller goda avsikter? Svar: ja.
2. Är Muller seriös? Svar: nej.

Tidigare kinesiska förhandlingspartners säger sig nu ha blivit förda bakom ljuset av Victor Muller. Allt fler kommer fram till att det inte går att lita på karl´n.

Jag tror att när Cirkus Muller bjudit på sitt sista nummer och föreställningarna ska sammanfattas så kommer vi alla att häpna över att något så osannolikt kunde inträffa och pågå så länge.