Bild
Nästa artikel

Carspect först att utmana Svensk Bilprovning

Fick just en elegant svart papperspåse hitbudad med mitt namn snyggt textat på en svart lapp.


I påsen fanns, förutom en påse godisbilar, ett fint informationshäfte från ett företag som heter Carspect.


Exakt på dagen en månad innan fordonsbesiktningen avregleras i Sverige meddelar Carspect att man ska starta bilprovning här. Carspect är ett dotterbolag till finska A-Katsastus Group som har fordonsbesiktning i åtta länder.


Jag ringde Swedac (Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll), som är den statliga myndighet som godkänner ansökningar om att få utföra fordonsbesiktning, för att höra vilka aktörer som sökt ackreditering.


- Det är sekretessbelagt så länge vi inte fattat beslut om att godkänna ansökningarna, blev svaret.


Så mycket fick jag dock veta att tre aktörer står beredda att utmana Svensk Bilprovning, varav alltså Carspect är en. Men företaget går händelserna lite i förväg när det i ett pressmeddelande säger att det ska ta emot sina första kunder från den 1 juli.


Först ska ansökan godkännas av Swedac, vilket sker tidigast vid halvårsskiftet och sen ska man ha ha en lokal och utrustning. Carspect söker lokaler och personal runt om i landet men säger sig redan ha en station klar att öppnas den 1 juli och räknar alltså kallt med att bli godkänt.


På Swedac tror man att det dröjer långt in på hösten innan Svensk Bilprovning får någon konkurrens att tala om från andra aktörer.


Som Vi Bilägare tidigare skrivit om har avregleringar i andra länder lett till fördyringar för bilägarna och sämre kvalitet.


Carspect talar mycket i sin fina broschyr om kundorienterad fordonsbesiktning, större tillgänglighet och kortare väntetider. Dock inte ett ord om priset.


I dag kostar det 300 kronor att besiktiga bilen i Sverige. Vad kostar det vid årsskiftet? Om ett år? Mitt tips: 750 kronor.

Taggar:

Kommentarer

#1
Sten-Åke Saenger
2010-06-01 19:25

Ständig privatisering gör att vi konsumenter får allt dyrare omkostnader. Har aldrig haft några problem med nuvarande monopol på bilprovningen. Är det byråkratiaska EU som har bestämt detta? I så fall lägg ner skiten, nu skall man inte blinka förrän man kör ut ur rondellen, elbilar skall bli rabatterade trots uppladdning av kolgenererad el, miljögifter blir tillåtna o.s.v..

#1
Benny
2010-06-01 22:22

Jag bor i Södra Finland.Jag har erfarenhet av bilprovning i Sverige,Finland och Tyskland.Av dom 3 är den Svenska klart sämst,det känns som att komma många år tillbaka i tiden.Ingen tid för kunden att diskutera ev fel och brister (modellrelaterade ).I Sverige blir man kontrollerad, i Finland och Tyskland får man proffshjälp att hålla klenoden rullande.Dyrare,javisst men du köper också en helt annan produkt,inte nån förlegad öststatsmodell.Var inte så rädda.ni som får sms:a,prata i mobil,övningsköra privat i bilar utan dubbelkommando,behålla körkortet till dösdagen(inga årliga läkarkontroller)osv.Svenskar blinkar som idioter i rondeller,men inte när ni ska svänga i en korsning!EU:s regler är inte ett smack konstigare än Era hemsnickrade.

#1
Peo
2010-06-01 23:16

Hoppas att Vi Bilägare ligger i startgroparna för att åka runt och se var man besiktar och var man nöjer sig med betalning.

#1
Reidar
2010-06-02 00:14

Kanske släp blir billigare. Bilprovningen tar lika mycket för alla släp, fast det antagligen är mer att kolla på en husvagn än en liten släpkärra. Dessutom dyrare än bilen, som är ännu krångligare. Med konkurens borde det vara billigare med ett enkelt släp. Speciellt när man kommer med bilen och släpet samtidigt.

#2
Robert Johansson
2011-02-17 17:54

Nu skriver vi februari 2011 och vet att det fortfarande kostar 300:- att besiktiga en personbil hos den gamla monopolisten men Carspect har hittat sin nisch för att tjäna pengar. På deras stationer i Stockholmsområdeet kostar en kontrollbesiktning 345 :- medans på deras övriga stationer i lander de har samma taxa som Svensk bilprovning. Öppethållningen är inget direkt starkt argument för denna merkostnad. Så vad har carspect att erbjuda? Mer än ett högre pris. Idagläget kanman inte boka via internet men erbjuds ett 0771 nummer, undrar vad minuttaxan är där och hur länge man skall sitta i kö eller knappa sig fram till en lämplig tid. Kanske är det ditt fina paket med ditt namn på och lite bjudgodis som vi nu alla skall hjälpas åt att betala.
Signaturen Tveksam

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.