Bild
Nästa artikel
Nyheter

Carspect först att utmana Svensk Bilprovning

1 juni 2010

Fick just en elegant svart papperspåse hitbudad med mitt namn snyggt textat på en svart lapp.


I påsen fanns, förutom en påse godisbilar, ett fint informationshäfte från ett företag som heter Carspect.


Exakt på dagen en månad innan fordonsbesiktningen avregleras i Sverige meddelar Carspect att man ska starta bilprovning här. Carspect är ett dotterbolag till finska A-Katsastus Group som har fordonsbesiktning i åtta länder.


Jag ringde Swedac (Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll), som är den statliga myndighet som godkänner ansökningar om att få utföra fordonsbesiktning, för att höra vilka aktörer som sökt ackreditering.


- Det är sekretessbelagt så länge vi inte fattat beslut om att godkänna ansökningarna, blev svaret.


Så mycket fick jag dock veta att tre aktörer står beredda att utmana Svensk Bilprovning, varav alltså Carspect är en. Men företaget går händelserna lite i förväg när det i ett pressmeddelande säger att det ska ta emot sina första kunder från den 1 juli.


Först ska ansökan godkännas av Swedac, vilket sker tidigast vid halvårsskiftet och sen ska man ha ha en lokal och utrustning. Carspect söker lokaler och personal runt om i landet men säger sig redan ha en station klar att öppnas den 1 juli och räknar alltså kallt med att bli godkänt.


På Swedac tror man att det dröjer långt in på hösten innan Svensk Bilprovning får någon konkurrens att tala om från andra aktörer.


Som Vi Bilägare tidigare skrivit om har avregleringar i andra länder lett till fördyringar för bilägarna och sämre kvalitet.


Carspect talar mycket i sin fina broschyr om kundorienterad fordonsbesiktning, större tillgänglighet och kortare väntetider. Dock inte ett ord om priset.


I dag kostar det 300 kronor att besiktiga bilen i Sverige. Vad kostar det vid årsskiftet? Om ett år? Mitt tips: 750 kronor.