Bild
Nästa artikel

Bilauktion i Göteborg och Trollhättan

"Jag är säker på en långsiktig överlevnad för Volvo och Saab har en liten, liten chans med en ny ägare. Men om ägarskapet flyttas till Kina så lär det sätta djupa avtryck i svensk biltillverkarframtid."

Man kan se det på två sätt: 1. Det är positivt att det uppenbarligen finns ett intresse för att köpa de forna svenska kronjuvelerna Volvo och Saab. 2. Det är tragiskt att läget är så illa att de ska bjudas ut till högstbjudande som på vilken hästauktion som helst.


Enligt uppgift har den kinesiska tillverkaren Geely besökt både Saab och Volvo på samma Sverige-resa för någon dag sen.


Först Trollhättan ena dagen: "okej, vad har vi är då?" Sen Göteborg och Volvo några dagar senare. Och så hem till Kina och räkna och kanske, kanske lägga ett bud på någon av de svenska tillverkarna.


Det är inte bara Geely som gjort nedslag i Västsveriges bilfabriker. Omkring tio andra intressenter har varit eller kommer på besök.


Jag är säker på en långsiktig överlevnad för Volvo och Saab har en liten, liten chans med en ny ägare. Men om ägarskapet flyttas till Kina så lär det sätta djupa avtryck i svensk biltillverkarframtid. Oklart på på vilket sätt och det gör att det tillkommer ännu en faktor som känns oroväckande.

Taggar:

Kommentarer

#1
Saabnisse
2009-04-30 11:10

Bevare oss för kinesiska ägare.
De är antagligen enbart ute efter den teknik de kan kopiera och den försäljningsorganisation Saab och Volvo har.
Det finns ingen anledning för kineserna att tillverka bilar i Sverige, det blir för dyrt.
Man kan ju jämföra med t.ex. Sony-Ericsons mobiltelefoner.
Det som är värdefullt för tillverkning kommer snart att monteras ner och skeppas till Kina.
Som tur är finns det andra seriösa spekulanter som vi kan hoppas tar hem spelet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.