Bild
Nästa artikel

Behövs tutan i bilen?

I Landskrona blev en 78-årig kvinna dödsmisshandlad för att hennes man tutat åt en annan bilist på en parkeringsplats.


I tidernas begynnelse var väl signalhornet ett sätt att skrämma djur från vägen. Idag verkar biltutan mest användas i affekt och är ett osvikligt sätt att framkalla aggressioner i trafiken.


Tut-tut-tut = "vad håller du på med din d-a idiot!"


Vi hade en liten tut-diskussion i morse, en kollega och jag, och funderade lite kring hur ofta en normalbilist använder tutan och i vilket syfte.


Själv har jag just återkommit efter en 350-milaresa och när jag tänker efter så använde jag inte tutan en enda gång.


Kollegan och jag enades om att i nio fall av tio används tutan som en åthutning av andra trafikanter. Det handlar om ilska som kommuniceras till omgivningen via ljudsignalen.


Ã-vrig användning är till för att påkalla uppmärksamhet, till exempel om någon byter fil lite tanklöst eller inte är på hugget när rött slår om till grönt.


I några få fall är tutan en glad hälsning när man passerar en hemmagjord skylt vid vägen ("Robert fyller 40 - TUTA!").


Så, frågan är: ställer biltutan till med mer elände än den hjälper till att öka trafiksäkerheten?

Taggar:

Kommentarer

#1
Gösta
2010-04-07 12:01

Brukar använda tutan för att skrämma bort renar och andra skadedjur som uppehåller sig på vägen.
Renar har lärt sig sedan länge att bilar inte är farliga, bilarna stannar ju om man står i vägen. Tyvärr har de även börjar lära sig att tutan inte heller är något att bry sig om.

#1
Paul
2010-04-07 12:27

Det är lönlöst att tuta på renar. Jag brukar stanna bilen, veva ner rutan och vråla FÖRSVINN! Funkar alltid.

#1
Henry
2010-04-07 14:39

Håller helt med Bäcklund, tutan fyller ingen funktion i trafiken utan bara för att ge uttryck för sitt missnöje.

#1
Patrik
2010-04-07 14:50

Det är bra att kunna kommunicera med utsidan. Men tutan kan ersättas med mikrofon och högtalare.

#1
Jägaren
2010-04-07 15:08

Om man använder tutan för att ge uttryck för missnöje fyller den väl i allra högsta grad en funktion! Man ska ha rätt att tuta på någon som t.ex. kör om rakt över ett spärrområde i en korsning med risk för både sitt eget men framförallt andras liv. Och det handlar inte bara om att tuta på den som begår "brottet", utan också att göra andra uppmärksamma på den sitution som "pågår". Att inte använda tutan i dylika situtioner är ju bara så typiskt svenskt - att sitta och muttra och svära över vederbörande men inte meddela sig.
Tutan kan med fördel användas också till att undvika kritiska situtioner som är på uppsegling - alltså att använda tutan i preventivt syfte! Varför inte tuta på någon när det är uppenbart att vederbörande har missat sin väjningsplikt och är på väg att köra in i sidan på dig?
Tutan fyller sin funktion. Men glöm det där med kor och renar...

#1
Saabnisse
2010-04-07 15:38

jag håller med "Jägaren" när det gäller att tuta på ouppmärksamma medtrafikanter och jag tycker att de flesta signalhorn är alldeles för svenskt mesiga.
Men jag tutar också på djur, alla djur som är lösa, men jag försöker givetvis undvika att köra på dem.
Jag hade en kompis som älskade att tuta med ett dunderhorn så fort han såg en hund med vidhängande ägare i koppel.
Han tyckte det var en höjdare att se ägaren hoppa runt!

#1
Zappan
2010-04-07 18:00

Tja, vad skall man säga. DE som vill förbuda tutan kanske hör till dem som inte använder blinkers (närmast förbjudna på Merca och Volvo, kör med varselljus i mörker mm.) Kan man inte använda tutan FÖRNUFTIGT bör man väl inte ha körkort! Dessutom är det ju redan olagligt att använda signalhorn i tid och otid.

#1
Jörgen
2010-04-07 18:12

Håller fullständigt med de som påtalar det norrländska behovet av att ta sig igenom en renflock. Det har hänt att bilister med dålig signal blivit stående upp till två timmar i väntan på att renarna skall behaga lämna vägen. Håller även med Zappan. Dessutom speglar redaktionens resonemang hur farligt det är att lösa problem i en alltför snäv krets av människor. Res till södra Europa och demontera först signalen eller varför inte norra Afrika. Har ni aldrig haft ovänner förr så får ni det garanterat! Signalen fyller en funktion! Det är kanske därför den nämns i trafiklaggstiftningen.
Tror inte att det finns plats för eget tänkande när det gäller trafiksäkerheten. Däremot så skadar det inte att sända en del tips till berörd avdelning på vägverket.

#1
Tuuuuuuut
2010-04-07 18:53

Tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut på er
Kvasifråga

#1
Ante
2010-04-07 19:00

Tutan behövs. Jag har räddat (skrämt) många små och stora djur i SE. På Manhattan i NY används tutan för att kommunicera mellan trafikanter. (Också i många andra delar av vår lilla värld). Tutan behövs också i vår glesa trafik i SE för att varna. Är telepati alternativet, och hur många behärskar det eller är mottagliga ??????????

#1
nilwesa38
2010-04-07 19:36

Signalhorn, blinkers, belysning och bra däck behövs inte för en del, men inte för mig. Räcker inte detta så får jag väl slå dem med käppen.
nilwes

#1
TFAN
2010-04-07 20:17

Jag ska f-n imej montera ett stort lastbils kompressorhorn på bilen. Behövs ibland för att väcka alla döingar i trafiken.

#1
Seken
2010-04-07 20:18

Jag läste nyssens om en äldre man i Landskrona. Han tutade åt slödder som dubbelparkerat på en handikappsparkering. Blir nog av dubbelparkering de närmsta åren. För just dom iaf.
Själv är jag göteborgare. Och behöver bara tuta när Prozac-övermedicinerade nickat till vid rödljuset. Dom brukar tacka mej med en vänlig vink.

#1
Niotre
2010-04-07 20:34

Hur skulle stockholmare klara sig utan tuta och räcka finger? Det är ett sant nöje för oss "päron från landet" att stå vid en gatukorsning i Stockholm och kolla trafiken. Om tutan "singalerar" missnöje med andra trafikanter borde minst hälften av stockhomarna bli av med körkortet eftersom de kör så korkat och enligt den som tutar verkar vara idioter...;)

#1
Kjell-Åke
2010-04-07 20:42

Det skulle vara synd att beröva de ynglingar som tror att de alltid har rätt, det enda verktyg i en bil, som dom behärskar. Körriktningsvisare, belysning och trafikvett är för många överkurs.

#1
Jan Wiklund
2010-04-07 21:36

Sälj tutorna till Egypten! Här kan vi skita i dom. Vi kan gå ur bilen och klappa till varandra direkt i stället på ett typiskt rationellt svenskat sätt :-)

#1
Hans Olsson
2010-04-07 22:21

Bor i Södertälje. Hur skulle våra kära invandrare klara sig utan tutan? Den används tyvärr så som lagen säger utan på alla andra tänkbara sätt. Det är ett förfärligt oväsen i staden med andra ord.

#1
Hans Olsson
2010-04-07 22:23

Bor i Södertälje. Hur skulle våra kära invandrare klara sig utan tutan? Den används tyvärr så som lagen säger utan på alla andra tänkbara sätt. Det är ett förfärligt oväsen i staden med andra ord.

#1
Hans Olsson
2010-04-07 22:23

Bor i Södertälje. Hur skulle våra kära invandrare klara sig utan tutan? Den används tyvärr så som lagen säger utan på alla andra tänkbara sätt. Det är ett förfärligt oväsen i staden med andra ord.

#1
Ove
2010-04-07 23:27

Bör bara användas för att påkalla uppmärksamhet vid fara, som i förra veckan när jag stannade mitt fordon ((18-meters buss) i norra Stockholm för att låta en liten tjej med hund passera på markerat övergångsställe. Äldre herre i välkänd Combi påbörjar omkörning, jag sliter upp vänster ruta sticker ut armen och klämmer till signalhornet, bilen hann nästan stanna men tjejen blev så rädd att hon inte fortsatte. Det finns många andra situatiober där jag är glad att "tutan" funkar. Yrkesförare.

#1
Hax
2010-04-07 23:44

"64 § När det behövs för att förebygga eller avvärja fara, skall en förare ge ljud- eller ljussignaler eller på något annat lämpligt sätt väcka andra trafikanters uppmärksamhet.
Signaler får inte ges längre än nödvändigt."
Så står det i förordningen och använder man signalen enligt den regeln så är det väl ok (som Ove i bussen gjorde) men de flesta använder den väl mest för att höja puls och blodtryck på medtrafikanterna.

#1
Tommy
2010-04-08 13:01

Olika styrkor skulle behövas. Ibland vill man bara påkalla sin uppmärksamhet. När någon cykel eller gående skall köras om på en smalare väg utan trottoar. Det känns inte riktigt schyst att klämma till på tutan då. Helst en pling a la spårvagn. Men bland kommer det en cykel med hörlurar på sig och bedöms komma rakt ut framför bilen. En tyfon a la SJ:s gamla motorvagnar skulle då vara på sin plats.

#1
Jarl
2010-04-08 16:08

En kulspruta där framme skulle göra mer nytta.

#1
lubos
2010-04-08 21:00

Alla signalanordningar gör nytta om de används på rätt sätt! Exvis var det en tid på värden brukligt att ge signal vid omkörning så att bilisten framför säkert skulle uppmärksamma situationen, varpå denne skulle svara på samma sätt. Alltid vid varseblivningsproblem bör man ge en blink eller tutning, det kan undanröja kollisioner!

#1
BosseM
2010-04-10 13:05

Visst är det viktigt att kunna tuta! Hur ska man annars påkalla uppmärksamhet? Och det är väl bättre att ge utlopp för sina aggressioner via en signal än att börja med andra aktioner som kan vara trafikfarliga.

#1
Egon Gren
2010-04-15 01:02

Jag bor i Östersund och här behövs tutan varje dag. Här blir man ständigt prejad i rondeller samt att folk struntar i väjningsplikt. Jag har aldrig någonstans stött på fler egoistiska bilister än i Östersund. ALLA här kör som om de är helt ensamma i trafiken. Jämtar definierar "Hänsyn" med att jag beter mig som jag vill och alla andra ska anpassa sig det. Fordonsplacering är inget som jämtarna bryr sig om heller. Ska de ligger ALLTID i mitten och hindrar alla andra bakomn. Dessutom kör de 10km/h under gällande hastighetsgräns. Tvärt emot stockholmare som är de mest hjälpsamma i Sverige. I Jämtland behövs tutan VARJE dag.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.