Bild
Nästa artikel

Bankernas fel med många trafikdöda?

"Litauen är Europas i särklass farligaste land att köra bil i. Jag tror faktiskt att svenska banker har ett finger med i spelet."

Litauen är Europas i särklass farligaste land att köra bil i. Under 2007 var antalet trafikdöda per en miljon invånare 218.


Det är tidningen Motorföraren som presenterar en sammanställning av antalet trafikdöda i förhållande till folkmängd.


Av de elva länder som toppar denna lista är tio stycken östeuropeiska (Grekland hamnar på sjätte plats) och man kan undra varför det är så mycket mera riskfyllt att köra i öst än i väst. Dåliga vägar, dålig trafikkultur, dålig trafikövervakning? Säkert har sånt betydelse.


Men när det gäller just Litauen tror jag faktiskt att svenska banker har ett finger med i spelet. Under en period öste man ut lånepengar till köphungriga kunder. Rätt många av dem var biltokiga unga grabbar som nu kunde förverkliga sina drömmar om prestandabilar, vars fartresruser låg vida över deras körförmåga.


Sverige är för övrigt i sammanhanget mycket trafiksäkert med "bara" 52 döda per en miljon invånare.

Taggar:

Kommentarer

#1
ahn58@hotmail.com
2009-05-13 20:15

Är Du helt dum i huvet? Hur kan du koppla svenska banker till olyckor i Lettland? Skriver Du mer såna här dumheter tycker jag Du skall lämna din post så fort det bara är möjligt.
Citerar Dig själv....
Men när det gäller just Litauen tror jag faktiskt att svenska banker har ett finger med i spelet. Under en period öste man ut lånepengar till köphungriga kunder. Rätt många av dem var biltokiga unga grabbar som nu kunde förverkliga sina drömmar om prestandabilar, vars fartresruser låg vida över deras körförmåga.
Jaha? Är det Vi Bilägares åsikt?
Jag kan ta ett lån via mobilen och köpa en M3:a utan problem. Sedan kan jag köra in i en folkhop i Gamla Stan. Bankens Fel?
Skärp dig! Om du kan....

#1
Roland
2009-05-13 23:20

Ja, den logiska slutsatsen är en av de dummare jag har hört. Annars har jag till leda hört att det alltid är bankens fel när något går snett.
Aldrig har individen nåt ansvar för det som händer.
Håll dig till det du har lön för att sköta. Annars får antingen du sluta eller jag sluta prenumerera efter 35 år.

#1
Saabnisse
2009-05-13 23:47

Jag tror du har helt rätt, plötsligt fick man möjlighet att skaffa något man bara drömt om, något som under alla år av kommunistiskt styre varit omöjligt, på sin höjd kunde man skaffa en väl begagnad VAZ om man hade goda kontakter.
Och så, du får låna pengar till överkomlig ränta, du får möjlighet att köpa drömbilen, du drar järnet och du är kung, så länge det varar!!!

#1
Roland
2009-05-14 00:31

Helt rätt...........Stön!!

#1
göinge
2009-05-14 10:43

Bankerna är orsak till mycket elände, bland annat till min kommande arbetslöshet, men detta var lite väl långsökt.

#1
per ekelund
2009-05-14 13:47

banken har bara ansvar för att person i fråga kan återbetala skulden .. jag får inte låna pengar för att jag är arbetslös, trots att ja äger radhus med lite lån.fastigheten står ju som säkerhet banken kan ju sälja det billigt för att få ut sin del, min sambo har arbete , jag har provat med andra som borgenärer men jag står fort farande som att ja inte har någon inkomst men skall försöjas av min sambo,så resonerar man i banken, jag tycker personligen att bankerna bromsar den dåliga konjukturen vi har nu låt det bli lättare att låna så jobben kommer igång.
bankerna är för fega.

#1
Lasse J
2009-05-14 19:28

Ahn58 och Roland!
Vi lever faktiskt i en demokrati och därmed har vi åsiktsfrihet.
Divergenta uppfattningar skapar underlag för diskussion och debatt inom vilkas ramar man med respekt för individen kan vädra sina olika uppfattningar.
Så skärp till er lite!!

#1
Roland
2009-05-14 21:27

Javisst har jag rätt att uttrycka min åsikt att jag vill lämna min prenumeration åt sitt öde ifall jag har divergerande åsikt, eller jag är tvunge att prenumerera och hålla flabben??

#1
Kjell-Åke
2009-05-15 10:43

Det går ju faktiskt att framföra sina åsikter på ett vettigt sätt. Framför man sina åsikter på samma sätt öga mot öga är risken stor att man får en snyting. Men i bloggens lådvinsdimma är tydligen det mesta tillåtet.

#2
2014-11-17 02:23

Öh, det krävs inte en performance-bil för att vara idiot i trafiken. I Sverige så är det dock BMW, Mercedes och Audi som attraherar ärthjärnor med hjärnan mellan benen.
Men som sagt. Även samma typ av ärthjärna kan skrämma upp en sumpig Mazda i långt över lämplig innerstadshastighet och därmed förtjäna en notering som intressant ur samhällsfarligt perspektiv.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.