Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bankdirektörer faller på eget grepp?

12 mars 2009

Volvo Personvagnars vd, Stephen Odell, har kommit överens med facket om hur företaget ska spara 500 miljoner kronor och slippa ytterligare varsel.


Lönerna fryses i år och 40 chefer får till och med sänkt lön med fem procent. Någon bonus är det inte tal om, varken i år eller nästa år. Dessutom blir det 45 stoppdagar i produktionen med sänkt lön och minskad arbetstidskompensation.


Både Volvos ledning och fackliga organisationer verkar ha kommit överens om att gilla läget och att anpassa sig till det. Det inger rätt mycket hopp inför framtiden.


I Wallenberg-sfären låter man däremot inte kristiderna störa löneutvecklingen för cheferna i bankkoncernen SEB. Visserligen utgår ingen bonus men extrapengar blir det i alla fall till vd Annika Falkengren och ytterligare åtta direktörer i ledningsgruppen.


Falkengren får 28 procents lönelyft i kompensation för utebliven bonus, vilket i hennes fall innebär två miljoner plus. Nio miljoner i årslön i stället för sju. 


Hur går det för SEB då? Jo, börskursen är halverad, utdelningen slopad och aktieägarna ombeds ställa upp med 15 miljarder för att möta kommande kreditförluster i Baltikum (SvD).  


Jag antar att Falkengren och styrelseordförande Marcus Wallenberg skrattar hela vägen till banken.


Men skrattar bäst som skrattar sist. Det statliga bankstödsprogrammet, som SEB är i behov av, är nämligen villkorat med lönestopp.