Bild
Nästa artikel

Bältesfuskarna bötar 8 miljoner

Det finns 182 listade och bötesbelagda brott mot trafikförordningen. En del är väl mera att betrakta som papperstigrar; jag gissar exempelvis att det är få gånger, om ens någon, som polisen slagit till mot en bilist som kört för sakta.

Enligt trafikförordningen ska den som "utan gilitigt skäl kört med överdrivet låg hastighet" böta 500 kronor. Samma bötesbelopp gäller för den som "ej anpassat hastigheten i accelerationsfält till trafiken i det körfält som föraren avser att köra in i".

Inte heller det trafikbrottet lär inbringa mer än på sin höjd en femhundring per år.

Det finns ytterligare ett antal förseelser som är av karaktären "udda" och som nog aldrig blir lagförda, inte ens om en polisman skulle se dem.

Men så var det där med bältesanvändning. Över 5 000 bilister åkte dit under en kontrollperiod nyligen (läs artikel här). Böter för drygt åtta miljoner skrevs ut, 1 500 kr per styck.

Jag trodde knappt att det förekom att folk åkte bil utan att bälta sig nu för tiden – till och med taxichaffisarna i Stockholm använder ju bälte numera. Men det gör det uppenbarligen.

Är det obekvämt att åka med bälte? Nej. Är det komplicerat att spänna fast bältet? Nej. Är det korkat att inte använda det då? Ja.

Taggar:
Bältesfuskarna bötar 8 miljoner

Kommentarer

#1
2011-03-17 15:37

Regeln "ej anpassat hastigheten i accelerationsfält till trafiken i det körfält som föraren avser att köra in i" borde polisen sannerligen kraftsamla för att folk ska efterleva, men bötessumman är väl för låg för att det ska ge tillräckligt med klirr i kassan.

#2
2011-03-17 17:57

Förstår verkligen inte hur man kan åka/köra bil utan bälte. Tyvärr är det väl så att en del kommer få dra lärdom av det när det väl är för sent. För mig är det lika självklart att stänga dörren som att ta på mig bältet när jag sätter mig i en bil.

#3
2011-03-17 18:46

Inget bälte, ingen försäkring.

#4
2011-03-17 18:59

Finns ju folk som kortkör mycket och hoppa in och ur bilen då kan man ju ha viss förståelse att dom fuskar med bältet. Själv sätter jag alltid (99% iaf)på det hur kort jag änn skall köra. Den där 1% kan komma ibland pga att min arbetsbil är synnerligen jobbig att ta på bältet i, tyvärr!
Då brukar jag vara extra föriktig och köra hyper koncentrerat. Får även den sjuka (friska kanske) tanken att just nu händer det nåt helt otroligt och det blir en krasch..! Hua! Vilken looooser isåfall just när det behövdes en krasch... Nä!

Det är billigt att ha på bilbältet. Känns 1000% säkrare också!

#5
mendefera
2011-03-17 19:19

I afrika klipper de av bälten för de anser att det är feg snöre. De klipper i stort sett allt slangar och sånt som luftfilter använder de konserv burkar som har flera små hål i och läggs över förgasaren.

#6
Raymond K
2011-03-17 20:19

Se där 8 miljoner friska slantar till staten, inte illa alls.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.