Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bältesfuskarna bötar 8 miljoner

17 mars 2011

Det finns 182 listade och bötesbelagda brott mot trafikförordningen. En del är väl mera att betrakta som papperstigrar; jag gissar exempelvis att det är få gånger, om ens någon, som polisen slagit till mot en bilist som kört för sakta.

Enligt trafikförordningen ska den som "utan gilitigt skäl kört med överdrivet låg hastighet" böta 500 kronor. Samma bötesbelopp gäller för den som "ej anpassat hastigheten i accelerationsfält till trafiken i det körfält som föraren avser att köra in i".

Inte heller det trafikbrottet lär inbringa mer än på sin höjd en femhundring per år.

Det finns ytterligare ett antal förseelser som är av karaktären "udda" och som nog aldrig blir lagförda, inte ens om en polisman skulle se dem.

Men så var det där med bältesanvändning. Över 5 000 bilister åkte dit under en kontrollperiod nyligen (läs artikel här). Böter för drygt åtta miljoner skrevs ut, 1 500 kr per styck.

Jag trodde knappt att det förekom att folk åkte bil utan att bälta sig nu för tiden – till och med taxichaffisarna i Stockholm använder ju bälte numera. Men det gör det uppenbarligen.

Är det obekvämt att åka med bälte? Nej. Är det komplicerat att spänna fast bältet? Nej. Är det korkat att inte använda det då? Ja.