Bild
Nästa artikel

Bad eller vattenskotrar - vad ska förbjudas?

"Bara" fem trafikdöda den här midsommarhelgen. Det är tre färre än genomsnittet de senaste åren och ändå är det fem för många.


Man ska kanske inte gradera dödsfall men nog upprör olyckan med vattenskotern extra mycket. En 24-årig flickas lek med en vattenskoter vid en badbrygga, slutade med att hon körde på och dödade en 21-årig yngling.


Det är verkligen dags att reglera vattenskotrarnas framfart. Eller förbjuda bad där skotrarna är tillåtna.


Själv åkte jag till Dalarna på midsommaraftonens förmiddag och hem igen till Stockholm kvällen därpå. Det visade sig vara ett perfekt upplägg trafikmässigt. Lördagskvällen var extremt lugn på vägarna.


Och den här veckan började hur bra som helst. Jag kom till jobbet och fick veta att jag vunnit OK-Förlagets VM-tips. Jag avgjorde i den 48:e och sista matchen när jag prickade in ett kryss mellan Schweiz och Honduras.

Taggar:

Kommentarer

#1
Tommy
2010-06-28 13:45

Vattenskotrar tillför ingen nytta, mer än ett nöje. Med tanke på illa de används och hur farliga de då är, samt hur enormt störande de är, borde de förbjudas. En enskilds människas nöje går ut över många andra.

#1
Haubits77A
2010-06-28 14:19

Bäcklund!
Vänligen skilj på vatten-skotrar och s.k "Jetski":s. Vattenskotrar har utombordare och jämför med vilka motorbåtar som helst. jetski:s omfattas av andra bestämmelser.

#1
Håkan Bäcklund
2010-06-28 15:07

Haubits77a: OK...jag är inte så påläst på det där. Tack för info.

#1
flac
2010-06-28 15:53

Tommy: ungefär som motorcyklar, då? främst sporthojar... ingen nytta, bara nöje för en enskild människa samt (oftast) störande och farliga.
och nej, jag har varken MC eller vatteskoter/jetski.

#1
burken
2010-06-28 16:01

Haubits 77a: vad menar du, utombordare? kanske borde slå tex Yamaha en signal och berätta för dem vad det är de säljer...: http://www.yamaha-motor.se/produkter/marin/vattenskotrar/
har inte sett en vattenskoter med utombordare i modern tid, på vattenskoter sitter man på en lång sadel, jetski står man på med en ledad arm som styre. båda drivs av vattenjet och bullrar inte mer än vilken vattenskidbåt som helst som far fram och tillbaka längs stranden... även den utan nytta och för enbart nöje;-)

#1
Haubits77A
2010-06-28 16:09

Re: Burken
Jag säger inte emot dig, men det finns fortfarande en hel del vattenskotrar kvar med utombordare. Strunt samma - de som lagstiftarna har jagat är jetski:s. Då de ses som en leksak och inte ett transportmedel - och jag TROR att det även är jetski:s som Bäcklund är ute efter.............

#1
burken
2010-06-28 16:27

jetskis ser man ju knappt längre, det som folk mest förknippar med begreppet vattenskoter är ju sitt-varianten som man kan åka 2-3 st på om man vill. det är ju de man kan hyra både här och var, den jag hyrde på Cypern härom året gjorde enligt uthyraren över 80 km/h vid bra sjö... jag var nog inte mycket över 50-60 men tyckte det gick sjukt fort. såg i går em vid stranden hemma att 4 st körde slalom över svallvågorna efter en större daycruiser som ett gäng valpar lånat av pappa. De körde så fören pekade i 45 graders vinkel uppåt och såg garanterat inget 200 m framåt strax utanför där alla badade... missbruk av fordon är svårt att stoppa, motorcyklar är ju heller inget nyttofordon precis och dem vill väl inte folk förbjuda bara för att det är nöjesåkning?

#1
Kjell-Åke
2010-06-28 18:34

Kan det vara samma missdådare som far fram med motorcykel helst utan ljuddämpning, helst nattetid, helst utanför sjukhus eller andra känsliga bostadsområden.

#1
Nicke
2010-06-28 19:38

Förbjud allt som någon tycker är onödigt och störande så får vi det perfekta samhället.
Är det vattenskotern i sig som är farligare och mer störande än t.ex en båt eller är det sättet på vilket den framförs som ställer till problem?
Det borde avgöra vilken lösning som förespråkas.

#1
Krille
2010-06-28 19:57

Jag tror inte att en vattenskoter eller jetski är farligare än en sportbåt, det är föraren som allt beror på. En sportbåt är också i många fall en leksak (kommer ni ihåg riksdagsmannen som körde i fyllan rakt upp på en brygga). Förbjud allt som är kul, då vill färre köra på vatten och mindre olyckor blir resultatet. Varför inte ta bort allt som är lagligt och kul.

#1
Mr Colt
2010-06-28 20:22

Personal watercraft eller på svenska,vattenskoter är en vattenfarkost under 4m med förbränningsmotor och ingen reling.
Framdrivning propeller,vattenjet faller under samma namn.
Jet Ski är ett varumärke som tillhör Kawasaki Heavy Industries.

#1
flac
2010-06-28 20:32

exakt så som flera redan skrivit, bara för att fordonet är avsett att ha kul med borde det ju inte bli förbjudet bara för att någon missbrukar det på fyllan. Du, Bäcklund, kör ju tydligen MC. Det är ju ett onödigt fordon, ingen särskild praktisk funktion i våra delar av världen utan enbart ett nöjesredskap. dessutom missbrukas en del av dem av folk som kör som dårar, på fyllan osv. Ska du inte hamra på om ett förbud för dem? det lär garanterat hända minst en olycka där ett fyllepucko kör ihjäl någon oskyldig i sommar. Dags att förbjuda mc? Bara för att man själv inte är intresserad/förstår vitsen med fordonet kanske man inte så lättvindigt ska ropa på förbud så fort nåt händer. Det körs nog en hel del mer normal nöjeskörning med dessa än du nånsin anar. Om den berusade föraren istället hade haft en gummijolle med utombordare och snurrat runt med utan att behärska den kunde precis samma sak ha hänt. fast gummijollar kanske du inte har något emot...?

#1
Grizzly
2010-06-28 20:38

En modern 4-takts vattenskoter går ju både tystare och släpper ut renare avgaser än de flesta båtar. Det är ju folks hänsynslösa åkande vid badplatser till exempel som är problemet. Inte vattenskotern i sig.
Precis som annan motorsport så ska den ju inte utövas i bostadsområden och badplatser. Folk får börja att ta hänsyn och använda förnuftet.
Ska fritidsbåtar förbjudas för att det under midsommarhelgen var en sådan som klöv en mindre båt på mitten ? Återigen framförandet inte fordonet i sig.

#1
Kurt
2010-06-28 22:02

Bäcklund propagerar för förbud för vattenskotrar. Ska bilar, mc mm förbjudas också pga fylleri och dåligt omdöme? Bäcklund vare sig läser eller tittar på annan än ViB innan han kommenterar på sin allsmäktiga blogg. Dåligt!

#1
Håkan Bäcklund
2010-06-29 11:16

Det är lätt att bli missförstådd. Jag har aldrig någonsin propagerat för ett förbud av vattenskotrar. Däremot behövs någon slags reglering. Var får man köra? När får man köra? Hur får man köra? Vem får köra?

#1
flac
2010-06-29 12:08

Bäcklund: redan rubriken låter ju så "bad eller vattenskotrar- vad ska förbjudas"... sen ser jag fortfarande inte varför de ska särbehandlas gentemot motorbåtar i största allmänhet... tex sjöfylla är väl ett brott oavsett vad du åker på/i.

#1
Ingmar Dalmas
2010-06-29 16:28

I Dalarnas län är vattenskotern redan förbjuden utom på farled och närmaste och enda sådan är tydligen nån båtkanal i Ludvika trakten. Man kan dock se någon vattenskoter i siljan, runn, Dalälven m,m men förbjudet är det att köra där. Därför köpte jag en Amerikansk flatbottnad floodracer med en 7,5 liters V8 med headers vända uppåt i luften dvs raka rör, härliga toner från denna båt tycker jag och lagligt i 75 knop om man törs...

#1
Thomas
2010-06-29 20:50

Håkan, Var någonstans står det att det är tillåtet att köra bland badande med vattenskoter eller för den delen en vanlig motorbåt? Kan inte tänka mig att polisen eller kustbevakningen bara skulle låta det passera! Borde falla under grov vårdslöshet och framkallande av fara för annan. Sedan var ju hon som körde spritpåverkad så det hade kunnat gå åt skogen oavsett båttyp. Det är omdömet som brister, svårt att lagstifta fram.

#1
Adde
2010-07-08 15:07

THOMAS: Det borde vara så, men i praktiken så är det svårt att bevisa i domstol. Därför behövs, tyvärr, regleringar. Speciellt eftersom folk inte har vett att bete sig som just folk.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.