Bild
Nästa artikel

Allt är inte vad det synes vara

En av sex bilförare som i normala fall har glasögon använder inte dessa när de kör bil.


Det är Sifo som gjort undrsökningen och frågat 2100 glasögonbärande svenskar. Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, säger att det är "en fundamental sak att se när man kör bil".


Jag tvivlar på att Tingvall är rätt citerad; det konstaterandet är ju verkligen att slå in en öppen dörr.


Nå det låter ju alarmerande att så många skippar glasögonen bakom ratten, medan samma undersökning visar att 88 procent av de tillfrågade bär glasögon när de ser på TV eller går på bio.


Som sagt, det låter alarmerande men sanningen är ju att det finns många olika slags synfel och -nedsättningar. En del måste ha läsglasögon men klarar sig utmärkt utan när de kör bil. Men de räknas som glasögonbärare och hamnar därför i undersökningens kategori som inte använder sina glasögon bakom ratten.


Vem som beställt undersökningen? Jo, optikkedjan Specsavers.

Taggar:

Kommentarer

#1
Jes
2010-05-26 19:39

Jag skippar glasögonen bakom ratten ... så jag slipper se den jäkla trafiken ... ;o)

#1
Carl Erik Eriksson
2010-05-27 10:09

Tja - mäter man tillräckligt noga kan man finna något minimalt brytningsfel hos hela befolkningen.

#1
Sune S
2010-05-27 15:46

Jag tar av mig de mörka glasögonen och lägger ifrån mig det vita käppen när jag sätter mig bakom ratten. Någon form av synkontroll borde finnas inbyggd i bilarna, ungefär som alkolås.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.