Bild
Nästa artikel
Nyheter

Alla är som vanligt med bilprovningen

28 juli 2010

Jag fick ett brev från Bilprovningen i dag. Det är dags för kontrollbesiktning av Vi Bilägares projektbil, Peugeot 205 Junior -89. Besiktningsperioden är  augusti-december.


Att döma av en insändare i Dagens Nyheter i dag så gäller det att boka tid så fort som möjligt. Calle Schmidt i Gustafsberg berättar om sina fruktlösa försök att få sin bil kontrollbesiktigad. Den 22 juli ringde han till Svensk Bilprovning i Nacka och fick beskedet att första lediga tid var den 3 november, tre dagar efter att körförbud inträder på hans bil.


Någon kallelse med tidsförslag hade han inte fått, vilket utlovas på Bilprovningens hemsida. Förklaringen han fick var att "det har varit lite strul".


Calle Schmidt skriver i sin insändare:


- Jag fick också rådet att offra en semesterdag för att bila ut i riket till en ort som har Bilprovningens drop in-service. Som bilägare får man alltså inrätta sitt liv efter att få sin bil besiktigad, något som är en lagstadgad skyldighet, Skandal Det här följer mönstret från tidigare privatiseringar: sämre service till högre kostnader för medborgare och konsumenter.


Jag fick som sagt ett brev med en "Inbjudan till kontrollbesiktning". Däremot inget tidsförslag. Men det var inga problem att boka en tid; redan den 19 augusti tar Bilprovningen i Solna emot vår 21 år gamla 205:a.


För någon vecka hade körförbud inträtt på en av förlagets bilar. Vi åkte ut till den fria aktören Carspects nyöppnade anläggning i Tyresö en morgon och möttes av kaos. Minst 50 bilar i kö för drop in-besiktning. Men vi fick en tid klockan 19 redan samma kväll.


Vad blir slutsatsen av dessa tre exempel? Har det blivit bättre eller sämre sedan Bilprovningen konkurrensutsattes den 1 juli?


Det verkar som om det råder status quo. Ibland funkar det, ibland funkar det inte alls.