Bild
Nästa artikel

Alkolås åt alla!

Att köra rattfull behöver om några månader inte innebära att man mister körkortet. Ett beslut om det kan komma i riksdagen redan i höst efter att regeringen lämnat in en lagrådsremiss i frågan i dag.


Den som ertappas rattfull kan, om förslaget går igenom, välja mellan ett år utan körkort eller ett år med alkolås. Två år om det är grovt rattfylleri.


Hur logiskt är det att en person som visat så dåligt omdöme att han kört bil i berusat tillstånd får fortsätta att köra?


Inte så klokt kan man tycka spontant. Men om man lyfter blicken och tittar på vad man vill åstadkomma - att minska rattfylleriet - så är det vettigt.


30 procent av de som döms för rattfylleri och blir av med körkortet, fortsätter att köra bil. En hel del kör rattfulla igen.


Med ett alkolås minskar risken för återfall. Men, om man nu vill reducera antalet rattfyllerister: varför låta den dömde välja mellan att bli av med körkortet och alkolås?


Alkolås åt alla!

Taggar:

Kommentarer

#1
Calle
2010-07-15 15:26

....förutsatt att den skyldige pröjsar de tusentals kr som detta montage kostar! Eller ska du betala det på skatten också? Alkolism är visserligen en sjukdom och en bilolycka (till) kostar stora pengar för samhället - men någonstans går gränsen!

#1
Saabnisse
2010-07-15 15:49

"Alkolås åt alla"- dumheter.
De som har sunt omdöme behöver väl för sjutton inget alkolås.
De som får välja detta istället för indraget körkort lär sig snart att manipulera låset så att de kan köra ändå.
Dessutom finns inga lås som hindrar de som kör med tyngre droger och tyvärr ökar detta betydligt enligt mina kontakter på länstrafikgruppen i Västmanland.

#1
Håkan Bäcklund
2010-07-15 16:31

Calle: Självklart ska den skyldige bekosta alkolåset själv.
Saabnisse: Nej, jag tror heller inte att alkolås löser hela problemet, men det är en bit på vägen.

#1
Jägaren
2010-07-15 16:39

Nu kommer jag med en sådan där obehaglig fråga igen: Hur många av alla bilister har - med handen på hjärtat - kört "full" (detta hemskt missvisande ord) vid något eller några tillfällen, främst i den yngre åren? Jag vet inte vad forskningen säger om detta, men jag skulle gissa på 7 av 10.

#1
Krister
2010-07-15 17:49

Hur kommer det sig att man kan tycka att det är vettigt med alkolås när verkligheten ser ut som följer. Ett alkolås reagerar vid 0,2 promille. Rattfull är du redan vid 0,1 promille. Det innebär att man kan köra rattfull med alkolås.

#1
Roy
2010-07-15 18:04

Jag hoppas vid gud att Jägaren gissar fel!
Själv har jag en gång, i 25-årsåldern, kört hem dagen efter och tydligt märkt (men jag är alltid självobservant) att min uppfattningsförmåga (eller snarare analys av det uppfattade) minskade. Men kört full? Nej, aldrig!
Som en arbestkamtrat sa vid en hetsig diskussion runt bordet angående att köpa snodda bilsteroapparater billigt på "plattan" vid Sthlm central: "Det är enkelt - man låter bli! Man har helt enkelt bestämt sig."

Jag förstår Hkan B:s tankar kring alkolås.
Lagförslaget har knappast någon preventiv verkan.
Uppriktigt sagt så skiter jag i att alkoholism är en sjukdom! Det finns faktiskt även andra sjukdomar som hindrar människor från att köra bil. Alltås - ta från dem körkortet med omedelbar verkan.

#1
Jossi
2010-07-15 18:11

Om man ska ta ifrån dem körkortet, borde man då inte samtidigt ta ifrån dem bilen?

#1
Nicke
2010-07-15 18:52

Vill man straffa eller lösa problemet som är anledningen till att lagen finns?
Betala själv låter ju som en bra idé, men...
Att ta ett körkort fungerar bevisligen inte.
Att ta bilen skulle vara en metod, men om det inte är den egna bilen eller om det finns andra i bekantskapskretsen som har körkortet kvar? Blir mycket krångel runt detta om det inte ska bli någon form av förenklad idiothantering.
Att låsa in människor kostar betydligt mer än ett alkolås.
Nackskott funkar till 100%, men har en del andra nackdelar.
Jag tycker att det låter som ett vettigt förslag. Sen är kostnaden alltid ett diskussionsämne. Vad är det värt att betala för ett minskat rattfylleri?
Att manipulation av alkolås är vanligt förekommande tvivlar jag på.
Att det inte är en lösning för att komma åt drogpåverkade förare tycker jag knappast gör förutsättningarna sämre när det gäller att komma åt alkoholpåverkade förare.
Om låset sen reagerar på 0,1 eller 0,2 saknar antagligen helt betydelse. Det är inte på de siffrorna som olyckorna inträffar.

#1
Krister
2010-07-15 19:04

Som svar på vad Nicke sa: Om låset sen reagerar på 0,1 eller 0,2 saknar antagligen helt betydelse. Det är inte på de siffrorna som olyckorna inträffar.
Då vill jag påpeka att man enligt lagen/polisen är rattfull vid en promillehalt på 0,1. Då kan det väl knappast sakna betydelse vid vilken promillehalt som ett alkolås reagerar.
Enligt artikeln: Med ett alkolås minskar risken för återfall.
Återfall i vad, om du kan köra rattfull i lagens mening(0,1) med ett alkolås(0,2).

#1
Tommy
2010-07-15 20:14

Kör man bil på fyllan, fortsätter man att köra även utan körkort. Så länge en bil går att köra utan körkort är alkolås en bättre lösning. Väl värt att pröva denna metod.
Det är större risk att den berusade föraren kör sin egen bil utan körkort än tar en annan bil och kör med. Tyvärr kommer ändå många köra bil på fyllan. Ingen är bättre på att komma på idéer till att kunna kör ändå än alkoholister. Riktigt alkoholister har ingen moral alls vad gäller alkohol och trafik.

#1
Jes
2010-07-15 22:39

Som förespråkare av alkolås ... läser jag kommentarerna med intresse ...
Klart att det går att manipulera ett aklolås ... men gissningsvis klarar en på hundra att lyckats. Vidare registrerar låset varje åtgärd, försök till manipulation.
Vi (inklusive teknisk kunnande "Sabbnisse") har tidigare diskuterat alkolås ...
Jag vidhåller att alkolås är av godo även om fanskapet är väldigt irriterande vid uppvärmning när kvicksilvret krypit ner vid -25 och man bara önskar att starta motorn o värmen ...
Både Saabnisse och undertecknat kan med lätthet manipulera ett alkolås och även få en vanlig moped att gå i 110 km/t ... men dagens unga klåpare och alla "bag in box fruar" som mest inte ens kan fixa en punkterad cykel ... står sej slätt mot alla 4 - 5 sladdar till ett aklolås ...
Är alkolåset dessutom intrigerat i bilens elsystem blir det både billigare och svårare .. och då faller även amatör-mekaren bort från manipulations-listan

#1
Jes
2010-07-15 22:41

Alltså ... Inte bara Alkolås åt alla dämda rattfulla ... Utan, i alla bilar ...

#1
jarl
2010-07-16 01:28

Idioter som dricker borde inte ens få köra bil - dvs även i nyktert tillstånd.

#1
Eric
2010-07-16 10:31

Är det inte dags att bestämma sig om man vil ha alkisarna PÅ vägarna eller FRÅN vägarna? Med ett alkolås kan man alltså KÖPA sig det fribrev att köra istort sett fritt, "klassaspekten" i det" lämnar jag därhän.Vem vet t ex som blåser? Statistikkopplingen sprit-singeolycka på landet är väl klar?? I min värld iaf där 80% var välpackade vid hemfärden efter festerna i bygdegården.
Alkolås är för mig en korkad övertro på enkelt manipulerad teknik!
Och alkisar har INGET på vägarna att göra, "sjukdom" eller inte. Körkort är ingen mänsklig rättighet,

#1
Saabnisse
2010-07-16 10:58

Jes, låt oss anta att den dömde rattonyktre väljer att lägga 20000:- på ett alkolås för att kunna fortsätta att köra och låt oss anta att han inte kan manipulera det.
Vad hindrar honom att låna en bil av en suparkompis som ännu inte torskat?
Den enda möjligheten att komma åt detta är ju att som Bäcklund skriver i rubriken "Alkolås åt alla".
Men är de som aldrig skulle sätta sig i en bil alkoholpåverkade villiga att betala 10-20000:- extra för ett obligatoriskt alkolås som ändå bara skulle stoppa någon procent av förarna?
Jag tror inte det.
Då är det bättre att lägga pengarna på en bättre polisövervakning, då kommer man även åt andra drogmissbrukare.

#1
Jes
2010-07-16 17:04

Men Saabnisse .. jag måste redan nu betala för sådant jag inte behöver .. exempelvis ABS bromsar, tändnings och dörrlås mm .. Min nuvarande bruksbil har till och med ESP ...

#1
Saabnisse
2010-07-16 17:27

Jes, var inte det lite dumma exempel, det är ju grejor du behöver vilket du är nykter eller ej.

#1
Jes
2010-07-16 17:29

Jag ser inte den vanligaste alkoholisten som A-lagare .. alltså inte med "suparkompisar". Jag tror att den vanligaste alkoholisten med körkort och bil är en helt vanlig granne till dej Sabbnisse ..
Om alkolås vore standard i alla bilar talar vi inte alls om 20 papp ...

#1
Jes
2010-07-16 17:39

Nej Saabnisse .. Jag behöver inte ABS bromsar men måste ha ... Jag behöver inte lås men måste ha ... Så varför inte alkolås även om jag inte "behöver" ??
Min bil måste ha lås (lag) därför att det finns tjuvar ... själv behöver jag faktiskt inte lås för att köra min bil.
Jag behöver inte ABS bromsar .. jag kan bromsa ändå, även i halka men bilen blir underkänt om jag demonterar detta (lag)
Jag förstår naturligtvis varför dessa tillbehör måste finnas på moderna bilar ... men då är alkolås faktiskt, enligt mitt tänkande inom samma kategori .. som i varje fall lås ... Det finns både tjuvar och omdömeslösa onyktra människor som kan ge sej ut i trafiken ... Nu är det dock så att lås, dörr och tändningslås mest är en fråga om att skydda kapital och alkolås mest en fråga om att skydda människor (inte minst mot sej själva).

#1
Roy
2010-07-16 19:13

Det ligger onekligen något i invändningen att ett indraget körkort knappast stoppar de riktiga alkoholisterna - men dem brukar polisen (åtminstonte NäPo) redan ha koll på.

Jag är, som de flesta som skriver här, uppvuxen med bilar utan elektroniska hjälpmedel - ja, ingen styrservo och knappt bromsservo heller. Bevisligen har jag en bra bromsteknik och är bra på att ta mig fram på snömoddigt underlag. Däremot klarar jag knappast alla sladdar. Hur som helst så är troligen elektroniken bättre än jag själv i de allra flesta fall och jag skulle aldrig drömma om att önska bort ABS och ESP och alla andra åtföljande funktioner.
Kanske alkolås inte är så dumt ändå som standardutrustning - om det inte blir orimligt dyrt, krånligt att använda, tidsödande och alltför lätt att kringgå.
Och att körkortet dras för dem som lyckats manipulera låset (när och om det upptäcks, förstås).

#1
S-E S
2010-07-17 12:38

Det är konstigt att det är så få som fattar att ett alkolås eller indraget körkort inte har någon verkan på alkoholister. De fixar så att de kan köra i alla fall. Det verkar som om alkoholisterna har ett interlektuellt överläge mot nykterhetsrörelsen. Hur skaffar en portad alkoholiker sig varor från systembolaget utan problem? Jo mot ett litet överpris får de "hemleverans". Inte ens bilarna alkisarna åker i kan beslagtas därför att de inte äger bilen. Med dagens teknik borde man kunna ordna en körkortsläsare i bilen och en webbkamera som bekräftar förarens likhet med körkortsbilden. Godkänns man så kör i väg. problemet är att man inte får trixa med sitt utseende för mycket utan att byta körkort.

#1
Jes
2010-07-18 19:59

Re; SES
Jag tycker omvänt att få fattar att aklolås hindrar de flesta från att köra onyktra.
Den typiska rattonyktra är näppeligen synonymt med A-lagaren på bänken ... Den typiska är mera sannolikt vanliga och iövrigt skötsamma människor med vardagliga problem såsom att hantera fjärrkontrollen till TV'n ... och det är just dessa som aldrig skulle kunna manipulera ett alkolås.
Alkolås skulle kanske inte hindra alla ... men väldigt många!

#1
petter nicklas-son
2010-07-19 15:05

jag kör minsann full nästan hela tiden, ibland kör jag nykter när jag ska till bolaget för att köpa sprit, och jag kör inte bättre då... jag kör full förbi skolor och dagis, i tät trafik, i dåligt väder, i snöslask, på grusväg, ja alltid, och vet ni vad? även om jag bara utgör 0,000001% av sveriges befolkning, så är det är objektiv undersökning, som säger att det är helt riskfritt, jag har aldrig krockat när jag kört full, jag använder mer än gärna handbromsen för att fickparkera eller vid u-svängar i korsningar, och än så länge har jag varken krockat med några bilar/lastbilar/bussar/tåg/mopeder/ungar/djur/fastigheter... kanske en och annan p-stolpe har jag kört på, men det har jag ju gjort med mening...

#1
S-E S
2010-07-19 21:26

JES, oavsätt vad man säger så är med Domstolarnas hjälp rattfyllan legaliserad. Polisen slänger in en rattfull och vips med domstolens benägna medverkan är fyllot ute och kör inom 2 timmar! Varför ska man hålla på och tjafsa när promillekörning inte beivras?

#1
Eric
2010-07-23 13:46

"...oavsett vad man säger så är med Domstolarnas hjälp rattfyllan legaliserad."
Precis så.
Ska vi ha rattfyllona PÅ vägen eller borta FRÅN vägen??
Den som vill köra gör, det, på något sätt.
För en A-lagare t ex finns det ALLTID pengar till sprit..
Alkolås är bara en helt meningslös
PK-åtgärd för att politikerna ska inbilla oss att tro att de gör någonting..
Den dagen då man återinför begreppet "personligt ansvar" i sosselandet (S)verige kanske det händer något.
De är dags var och en att ta ansvar för sitt handlande, vare sig man är full eller inte!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.