Bild
Nästa artikel

Älgjägare blir jag aldrig!

"Jag är ingen älgjägare och kommer aldrig att bli det. Det beslutet mognade när jag än en gång gjorde en bilresa upp till Kiruna."

Jag har varit ledig en vecka och då skulle man kunna tro att jag ägnat mig åt älgjakt.


Så är icke fallet. Jag är ingen älgjägare och kommer aldrig att bli det.


Det beslutet mognade när jag än en gång gjorde en bilresa upp till Kiruna. Som vanligt svängde jag av norr om Sundsvall på väg 331 mot Sollefteå. Vidare mot Junsele, Åsele, Lycksele, Arvidsjaur, Jokkmokk, Gällivare och Kiruna. 


Gamle gruvstrejkledaren i Malmberget, Harry "Castro" Isaksson, brukade i yngre dagar ta cykeln på tåget ner till Ystad varje sommar. Sen cyklade han från Ystad hem till Malmberget, vilket bör vara kring 180 mil. TV gjorde ett program en gång om Castros cykelturer genom Sverige och han fick frågan var han tyckte att det var vackrast. Svaret blev:


- Jag tycker att det är vackert, hela det här djävla förbannade landet.


Det är bara att hålla med.


Nå, det där med älgjakten då? Jo, i gränstrakterna kring Västerbotten och Norrbotten pågick älgjakten för fullt. Det kunde jag se när jag susade fram på E45:an. Ensamma gubbar med röda band runt kepsen stod med ryggen mot vägen och spanade inåt myrskogen.


Är det detta som kallas jakt? Det verkade vara ungefär lika spännande som att se färgen torka på en nymålad ladugårdsvägg.


En helt annan sak: om du passerar Arvidsjaur nångång vid lunchtid så rekommenderas restaurang Kaffestugan mitt i samhället. Lunchbuffén innehåller bland annat blodpalt och vanlig palt. Kanske inte den mest lämpliga kosten för en bilförare ("paltschwimmen", ni vet) men oemotståndligt gott.


 

Taggar:

Kommentarer

#1
Stellan N
2009-09-28 20:38

Du kanske skulle ta dig en funderare på om de jägare som du sett från ditt bekväma bilsäte är representativa för älgjägarna i stort??
Fundera litet över varför de jägare du ser från vägen faktiskt befinner sig i närheten av vägen, men det analysen kanske är för djupgående för en journalist!?

#1
Saabnisse
2009-09-29 11:15

Jag håller med om att det verkar urtråkigt, men jag har inte heller någon praktisk erfarenhet.
Däremot tycker jag att det är spännande med älgjakt från bil, med bilen, även om det är något jag absolut inte önskar att någon får vara med om.
Tyvärr är det ju många som lägger ner älgar med sina bilar och nu kommer ju fler och fler svin i vägen för fordonen och de orsakar ju kostsamma skador även om personskadorna oftast blir mindre.
Men vi ska vara glada över de här jägarna som sitter och se ut att ha tråkigt, det är trots allt betydligt bättre när de skjuter en älg än att en bil kör på en.

#1
Håkan Bäcklund
2009-09-29 12:24

Saabnisse: Kul kommentar!

#1
S-E S
2009-09-29 18:12

SAABNISSE, du måste se det hela från den bekvämliga sidan. "Dikesjakt" på älg innebär kort väg att gå för jägaren och lätt att frakta hem slakten. Bara det inte blir som Tysken som sköt villt när en hel "älgflock" kom förbi. Det blev väl ett fall för "Ren-hållningsverket"? Du hade väl röd bil Bäcklund?

#1
Håkan Bäcklund
2009-09-30 09:49

S-E S: Ja, jag hade en knall(!)röd Honda Jazz.

#1
Saabnisse
2009-09-30 11:28

S-E S
Javisst, du har säkert rätt.
Men jag har en bekant som ofta är ute och jagar svin och som nyligen bytte sin Volvo mot en RAV4 för att han skulle kunna ta sig ut i terränglådan för att hämta bytet.
Men han är ingen "dikesjägare" varken när det gäller svin eller älg.

#1
S-E S
2009-09-30 19:58

Ja, en röd Honda Jazz smäller högt.

#1
Håkan Bäcklund
2009-10-01 09:40

S-E S: Pricksäker kommentar. Ha,ha!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.