Bild
Nästa artikel

AC är också en gudagåva

"Jag har sagt det tidigare att GPS är Guds gåva till mänskligheten. Det finns en till, nämligen AC."

Det blev en trevlig utflykt på runt 35 mil i fredags genom ett sommarfagert landskap med 205:an. Service och lite småfix på Haga Bil & Lack i Ã-sterfärnebo inför stundande besiktning.


Jag har sagt det tidigare att GPS är Guds gåva till mänskligheten. Det finns en till, nämligen AC.


Vår Peugeot 205 -89 är allt igenom en trevlig bil men den saknar AC. Eftersom det var 25-30 grader varmt i fredags, och därmed säkert runt 40 inne i bilen, så blev hemfärden på gränsen till outhärdlig.


Jag hade glömt att bilar från förr inte självklart hade luftkonditionering. Vilket påminner mig om en arbetskamrat som lånat en bil och skulle trycka ner rutan för att dra passerkortet till garageporten.


Han hittade dock inte knappen till fönsterhissen och var tvungen att öppna dörren, stiga ur och dra kortet.


Förklaringen var att bilen inte var utrustad med elhissar utan hade något så konstigt som fönstervevar. (Nej, han var inte motorjournalist!)


Besiktning, ja. Det sägs att det är svårt att få tider på Bilprovningen. Inte när jag bokade i alla fall. Tre veckors väntetid till stationen i Solna är inte mycket att säga om.


Jag åker dit i den fullständiga förvissningen om att 205:an går igenom helt utan anmärkning.

Diskutera: Hur viktig tycker du AC:n är?

Taggar:
AC är också en gudagåva

Kommentarer

#1
Jarl
2010-08-09 14:05

GPS är fördummande!! Karta och kompass, bitte!

#1
freddy
2010-08-09 15:29

Då har du väl överdoserat GPS ett bra tag då, Jarl?

#1
Gustav
2010-08-09 15:45

För 15 år sedan var det allt för vanligt att folk köpte bil utan AC. De hade aldrig provat och några spred rykten att man blev förkyld så fort kylagregatet slogs på. AC är viktigt för trafiksäkerheten då redan 26 gradig värme gör föraren trött och förlänger reaktionstiden.
Jag anser att en trasig AC är ett fullgott skäl att byta bil.

#1
Åke
2010-08-09 16:32

Vad är AC? det ör 30 år sedan man hade i dag har man ACC med olika zoner i bilen. Jarl du ska satsa på orientering o inte vara ute på vägarna, håll dig i skogen,du är en katasrof.

#1
Krille
2010-08-09 16:59

Bil utan acc är inte något jag skulle köpa. Fortfarande finns det saker att göra, tex solens värmande strålar som kommer genom rutorna och får dig att svettas. Det undkommer du inte med acc, i alla fall inte på min A6.

#1
Rikard
2010-08-09 18:30

Bilar med ACC har oxå AC.

#1
Kylvara
2010-08-09 20:54

Den första gudagåvan är AC'n.
Den andra är automatlådan.
GPS'n hamnar nog först på en tredjeplats den =)

#1
Eric
2010-08-09 21:15

Gjorde misstaget att åka på sem i Europa utan att fixa Ac:n (Glömde ett trasigt torkfilter, och hade ett nytt hemma)
Gör aldrig om det då det var 33-35grader hela tiden...
En sak till, AC-reparatörerna är svinigt dyra, kylmediumet t ex är mer än dubbelt så dyrt i SE som i DE..

#1
Jes
2010-08-09 22:37

En bil behöver ratt, rejäl motor fram, växellåda bak och fyra hjul med schysta bromsar.
Ett säte och en vindruta är bra det också, allt annat är handikappanpassning.
;o)

#1
Harry
2010-08-10 09:54

Merivans klimatanläggning tål inte regn. Borde förbjudas. Fungerar endast efter ett antal soliga varma dagar utan regn. Men verkstaden "hittar inga fel" på den trots att den inte fungerar då bilen kommer in till verkstaden. Då den plötsligt börjar fungera igen så rycker man bara lite fånigt på axlarna och förstår inte varför men vill ändå ha 1.600 kronor i felsökningsavgift. USELT! AC:n kanske är bättre, men det får jag aldrig veta och inte är jag intresserad heller längre.

#1
Tommy
2010-08-10 12:24

Om jag betalar 1600:- i felsökningsavgift så kräver jag att få veta vad felet är. Annars har verkstaden inte gjort vad man tänker ta betalt för. Har de inte hittat felet ska du inte betala en spänn. Jag har själv en verkstad och kör efter den principen.

#1
Danne
2010-08-10 17:52

I sverige har ac blivit standard på nya bilar...undrar hur lång tid det tar innan automatlådan också är standard? Max 5-10år! Nästan varenda bil i bilhallen har automat...annat var det för ca 10 år sen. Det är ruskigt hur snabbt det som var lyx för tidigare generationer blivit självklarheter för dagens bilköpare.

#1
Roy
2010-08-10 18:07

Minns för ungefär 20 år sen när jag satt i den nyinköpta (något begagnade) Saab 900 med ACC. Enligt dåtida tester en av de bättre. När det var riktigt varmt stängdes friskluftsintagen igen, fläkten gick på en extra hög hastighet och redan efter 100 m var det märkbart kallare i bilen. Satt vid ett tillfälle fast i en solgassande bilkö på Söderleden i Stockholm. Behaglig temperatur och behaglig musik - jag mådde gott. Såg mig omkring. Svettiga hårtestar, stirriga ögon i panikfyllda, blänkande ansikten. Det blev med ens väldigt tydligt vilken säkerhetsfaktor en AC är.
Man vänjer sig snabbt. Klev vid ett annat tillfälle över i en Audi 80 utan AC för att åka ett par km och blev tämligen omgående genomsvettig i min tunna sommarkavaj.
Nu för tiden köper väl ingen ens en småbil utan AC eller, ännu hellre, ACC. Dock har inte alla förstått hur den ska användas, utan kör med max pådrag. Med ACC är det enkelt. Ställ in den temperatur du vill ha - skit i hur varmt det är utanför - oftast 21 till 23 grader. Du sitter faktiskt still bakom ratten och vill nog inte ha det så hemskt kallt egentligen. Viktigt är att inte låta kalluften blåsa rakt på en, utan förbi och dra med sig varmluften.

#1
Roy
2010-08-10 18:09

Öh, det var en Saab 9000 - inget annat.

#1
Roy
2010-08-10 18:14

Taxichauffisarna snackade för ett antal år sen om Arlandasjukan - en form av kramp eller liknande obehag i högerbenet. Man hade ställt in AC:n på vad man tyckte kändes lagom inne i stan och fick en körning till Arlanda. Med den högre farten ökade luftgenomströmningen och föraren satt still med högerbenet under kalluftutblåset och blev alltså kraftigt nedkyld. Med ACC är det förstås inte något problem, eftersom den anpassar sig snabbare än vad du själv gör.

#1
Saabnisse
2010-08-11 10:55

9000 hade en väldigt snabb solsensor, det räckte att från solstrålning genom vindrutan åka in i ett skuggigt område så skiftade luftmunstycken läge från upptill till golv.
Det syntes väldigt tydligt på displayen.
Den är inte riktigt lika snabb på 9-5.
Men det är kul att styrdatorn är programmerbar för individuella automatiska inställningar.
T.ex. om man vill ha igång bakruteuppvärmningen automatiskt.
Men det finns säkert samma finesser på många andra bilmärken med ACC.

#1
Thomas HBG
2010-08-14 15:08

Vad gäller AC/ACC är detta ett måste för komfort och säkerhet, punkt slut! Kanske är AC´n något mer driftsäker över tid, men kräver då lite mer av föraren att själv ställa in lämpligt luftflöde och temp. samt betydligt billigare vid ev. haveri. smak sak alltså. Vad gäller GPS´n är det ett mycket bra redskap när man bara MÅSTE hitta rätt. Att ex.vis hitta rätt väg till ett sjukhus i en främmande stad i en paniksituation är inte lätt med karta och vägskyltar... Troligtvis har GPS´n även räddat en del äktenskap under semestrarna :-) MEN kör aldrig utan en bra karta, teknik kan flippa.

#1
Christer H
2010-08-15 13:51

AC eller ACC/ECC är och förblir ett måste, det är ingen bekväm lyxdetalj utan en trafiksäkerhetsfrämjande uppfinning. Har "glädjen" ;-) att åka i bil utan AC ibland och i dessa dagar av medelhavsvärme som nog dom flesta i Sverige upplever just nu är det fruktansvärt jobbigt redan efter några km. Man blir slö, dåsig och ont i huvudet och därmed en sämre bilförare.
Den enda bieffekten av AC är väl just den att man kan få ont i huvudet av för mycket kyla på fel ställen av kroppen, men då är det mer ätt handhavandefel och bevisar ju att AC:n gör sitt jobb.
Kort sagt AC är en trafiksäkerhetsutrustning precis som ABS, antisladd och airbag

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.