Bild
Nästa artikel

16 stycken V70 i en skopa

Om bilindustrins kris och LKAB:s Kirunagruva...

Volvo förlorade 3 600 miljoner kronor under tredje kvartalet i år. LKAB gjorde under samma period en vinst på nästan lika mycket.


Härom dagen fick jag en specialguidning nere i LKAB:s Kirunagruva. Bland annat kikade jag på en frontlastare som har en skopa som sväljer 25 ton järnmalm. Det är vad som behövs för att valsa plåt till 16 stycken Volvo V70.


Det går ruggigt bra för LKAB; vinsten i år är 1,5 miljon kronor - i timmen. Dygnet runt, alla dagar på året. Men förr eller senare lär väl krisens effekter leta sig ner även till denna guldgruva. Bilindustrin är en stor kund av förädlad järnmalm och när den går på knäna så får det återverkningar en kilometer ner i Kiirunavaara.


 

Taggar:

Kommentarer

#1
TEndrerud
2008-11-29 22:42

säg inte det,säg inte det
spanska bilförsäljares svar på krisen är bla. att erbjuda en seat ibiza gratis om du köper en ny audi a6, funkar lockelsen kan kirunapojkarna vara lugna.
mvh tore

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.