Bild
Nästa artikel

16. God afton, Stockholm!

"Några egna noteringar längs de 125 milen:<br />Antal vilda djur längs vägen = ett (en räv).<br />Antal trafikdårar = noll (det är bra).<br />Antal synliga trafikpoliser = noll (är det bra?)."

Framme. Start vid Kiruna kyrka i går, tisdag, kl 12.40 och målgång vid Sveaplan i Stockholm, i dag onsdag kl 20.15.


Bilens vägmätare säger att jag har kört 130,3 mil. Den ljuger. GPS:en visar 124,4 mil, vilket stämmer.


Det här innebär att när denna bil gått 10 000 mil så säger mätaren att den rullat 10 480. Har det någon betydelse? Nä, inte särskilt men vad är en mätare till för om inte för att mäta.


Tacka vet jag GPS. Med en sådan får du fakta. Till exempel att min färdtid varit 13 timmar och 57 minuter. Jag har stått stilla med motorn igång 4 timmar och 39 minuter. Inte särskilt miljövänligt, jag vet, men jag var tvungen att få ström till datorn.


Snittförbrukningen slutade på 8,8 liter per 100 km.


Några egna noteringar längs de 125 milen:


Antal vilda djur längs vägen = ett (en räv).


Antal trafikdårar = noll (det är bra).


Antal synliga trafikpoliser = noll (är det bra?).

Taggar:

Kommentarer

#1
lars
2008-12-04 02:04

bäcklunds ynkliga, blåa lilla subaru drar alltså 0,88 på landsväg!! skandal. och han har denna gång hållit fartgränserna. det som hänt på 36 år med bilens utveckling är att bränsleförbrukningen ökat. min far hade en volvo 142 av 1972 års modell. den tog 0,75 på landsväg, samma som min egen volvo 745 av 1986 års modell. å denna lilla småbil tar efter 36 års utveckling en deciliter till! nog behövs det en upprensning i bilindustrin även om bäcklund nu kommer att hålla låda om fyrhjulsdrift och ac. tack finanskrisen - nu kanske det äntligen händer nåt!

#1
Fredde
2008-12-04 12:57

Det vad värst vad du har tilltro till din GPS! Så du tror mer på en satelit som skickar signaler till en bil och i stort sett "förutsätter" att du kör exakt den vägen som den själv har inmatad i datan? Tveksam till att du hade så många sateliter uppkopplade mot GPS samtidigt hela resan som den måste ha för att vara exakt. Hade du verkligen det, hela tiden, så att GPS verkligen fick precisa läges angivelser?
Intressant med GPS, hur stort behov har man av en GPS på en sån resa som du har gjort nu?
Personligen så skulle jag ha noll hjälp av en GPS, jag kan läsa skyltar, om jag däremot ska in till en specifik adress inne i en stad ja då är det nog en hjälp men för att köra genom sverige på istort sett europavägar, nix noll och intet...

#1
Peter
2008-12-04 14:07

Fredde, kan du utveckla "förutsätter", min GPS "spelar in" min kordinater och lägger ihop sträckan mellan dem. Man väljer själv hur noggrann den skall vara.
Sedan fördelen med GPS (eller egentligen bilnavigator) som jag ser det, är förutom att man får påminnelser om "miljökameror" (som den senaste benämningen från Vägverket löd), är att resan blir mindre stressad då man vet hur långt det är kvar och vilken dit man anländer. Avslappnade tycker jag, som istället kan koncentrera mig på bilkörningen...

#1
Kjell
2008-12-05 12:20

Jag är böjd att hålla med Lars. Inte har det hänt så mycket vad det gäller förbrukning trots all dyrbar forskning. 1959 körde jag från södra Skåne till Haparanda med en Borgward Isabella med en genomsnittsförbrukning på 0.78 lit/mil, utan hastighetsbegränsning, häromveckan mellan södra Skåne och Stockholm med en Ford Focus år 2000 på 0.75 l/mil, inom ramen för de hastighetsbegränsningar som nu finns. Inte är det några större framsteg som gjorts i den vägen.

#1
Bo Örtenberg
2008-12-06 00:42

Under maj månad 2008 körde vi, hustru och jag, på en husvagnsresa Göteborg-Kiruna-Göteborg med vår Kia Ceed diesel 2,0 l turbo.
Med husvagn 1480 kg 392 mil, utan husvagn 80 mil.
Genomsnittsförbrukningen blev 1,03 liter diesel/mil.
Med husvagn Boden-Kiruna-Göteborg 1,10 liter diesel/mil.
På sträckorna utan husvagn, 80 mil, 0,66 liter diesel/mil.
Kia:n kunde dra på sexans växel under långa vägavsnitt med påkopplad husvagn, och vi tyckte att vi köpt en fantastisk dragbil.
Någon polis såg vi ej längs den 472 mil långa vägen!
Trots den låga förbrukningen tankade vi 16 gånger på grund av den alltför lilla tanken,
53 liter, man vet ju ej var nästa tapp ligger i vårt avlånga land.
MVH
Bosse Ö

#1
Håkan Bäcklund
2008-12-07 13:33

Till Lars: Värst vad du tar i. Men lite rätt har du i att det är för stor förbrukning även om Imprezan till skillnad från din pappas 142:a har konstant fyrhjulsdrivning, AC och kördes med full last och takbox.
Till Fredde: Ja, jag har stark tilltro till min GPS. Jag har kört den här sträckan ungefär 70 gånger tur och retur de senaste 17 åren och vet att det är just så långt som GPS säger. Nog skulle jag hitta utan GPS men eftersom jag är siffernörd så tycker jag att det är kul med fakta om tider, avstånd, snitthastighet och så vidare.

#1
Fredde
2008-12-09 13:09

Med förutsätter så menade jag hänvisningar till bränsle förbrukning, km, hastigheter osv.
Jag har aldrig blivit stressad av miljökameror.
1, dom tar kortet typ 10-15m innan skåpet, du hinner bromsa hur fort du än kör nästan.
2, Du kollar väl efter vägkanterna ändå, eller sitter du och sover?
3, Kör lagligt...
Vägskyltarna har alltid talat om hur långt det är kvar, och klocka i bilen har ju funnits sen 70talet i de flesta bilar. Men ärligt för att få fram alla dessa värden så måste ni ju knappa in ortnamn eller koordinater eller hur? Varför inte kolla på en karta också så vet ni hur långt det är och ungefär hur lång tid det tar. Veka argument, Håkan var i alla fall ärlig "siffer nörd" eller "teknik freak" är nog det största skälet.
All information GPSen ger är ju gissningar, mer eller mindre kvalificerade.
GPSen är ju inte inkopplad i bilens system. Den vet inte hur mycket bränsle det verkligen går åt, luftmotstånd, storleken/rullomkrets på däcken eller om de spinner. Den vet inte temperaturen eller hur tung bilen är. Om motorn är igång eller avstängd eller om bilen kör sakta förrän du har rört dig ett antal meter. Den gissar grovt, i stort sett enbart på längd och tid.
Allså visst är man siffer tokig så ok men man ska definitivt inte uttala sig om felaktigheter på bilen men utgångspunkt av siffror från en lös GPS.
Tiden, klocka på armen/i bilen Längd, mätarställning
Om man behöver tanka, bränslemätare och vägskyltar.
När man kommer fram, enkel räkning 8-10 mil på en timme.
Det är så otroligt hypat med GPS så att det är löjligt men för siffer nördar tja ett nödvändigt komplement kanske.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.