Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Vilka har råd med rally?

17 januari 2013

Så har då rally-VM 2013 kört igång, start i Monte Carlo igår och i skrivande stund tycks allt vara som vanligt – det vill säga Sébastien Loeb, Citroën, har genast tagit hand om kommandot.

Det intressanta med årets VM är att Volkswagen debuterar med nya Polo WRC, bilar och besättning som vi snart får stifta bekantskap med i Värmlandsskogarna. När Volkswagen ger sig in i ett projekt är det ingen halvmesyr, se bara hur VW totalt kom att dominera Dakar-rallyt 2009-2011. Ännu så länge har Citroën ett litet försprång med två års tävlande i DS3, men räkna med att VW kommer vad tiden lider.

I tider med åtstramning och nedläggning av bilfabriker är det symptomatiskt att det just är Volkswagen som har resurser för att satsa på den här typen av verksamhet. PSA-koncernen har det tufft och frågan är hur länge Citroën kan hålla på med rally-VM? Ford har redan upphört med fabriksstödet och deras medverkan sker nu på privatsponsrad väg.

Finns det till slut några konkurrenter kvar för Volkswagen att tävla mot? Ja, möjligen sydkoreanska Hyundai – vars bilförsäljning också går bra - och som har aviserat att de ska ställa upp till rally-VM 2014.

I år kan vi i alla fall se fram emot en fight mellan Volkswagen och Citroën, och fransmännen kan mycket väl avgå med segern. Mycket beror på hur motiverad Sébastien Loeb är som egentligen lagt av. Men ponera att Loeb tar full pott i både Monte Carlo och i Sverige, de enda tävlingar han hittills bokat in. Jag skulle tro att den inledningen kan få den niofaldiga världsmästaren att överväga sitt tidigare beslut. Om Loeb själv vill fortsätta – då blir det så.