Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Vattenhål vid E18

5 november 2013

Utefter våra Europavägar är det minsann inte lätt att hitta ställen med god mat. Otaliga är de smaklösa måltider jag slevat i mig bara för att inte säcka ihop av hunger. Men när jag senast åkte E18 västerut fann jag inte mindre än två restauranger som serverar mat utöver det vanliga.

Precis där motorvägen förbi Örebro slutar/börjar ligger Lekhyttans Bar och Kiosk. Den röda restaurangen ser inte mycket ut för världen, där den ligger vid en Q Starmack, men det är trevligt inomhus. Det mesta är hemlagat och bakat av de unga tjejer som driver stället och det är väldigt gott. Maten ackompanjeras dessutom av en imponerande salladsbuffé. Vid Lekhyttan ska jag stanna varje gång hädanefter!

Någon mil väster om Kristinehamn ligger Ölme Prästgård och gästgiveri, ett stort vitt hus med långsidan ut mot vägen. Där kan man både äta, koppla av och sova i vackert inredda rum, vilket jag gjorde för ett par veckor sedan.

Den gamla prästgården – som inhyste pastorsexpeditionen mellan 1792 och 1997 (numera ett av gästrummen) övertogs i våras av Ulrika Ternemar och Johan Johansson, unga till ålder men med lång erfarenhet av hotell- och restaurangbranschen.

Johan sköter maten och det är han bra på! Tidigare har han bland annat jobbat på anrika Gyldene Freden i Stockholm och i två år även lagat mat till Nobelmiddagen. I Ölme Prästgård äter man läckert både till lunch och middag och den lugna atmosfären i det gamla huset är en lisa för stressade vägfarare.