Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Varför lyser inga svenska rallystjärnor?

15 februari 2011

Så har ännu ett Svenska Rally körts utan att någon svensk förare har lyckats hävda sig bland alla finnar och norrmän. Varför lyser inga svenska rallystjärnor längre? Det är 16 år sedan en svensk (Kenneth Eriksson) lyckades vinna vår nationella prestigetävling.

När jag var rallyreporter, på 70-och 80-talen, var de svenska förarna i världsklass och det var ofta en våldsam fight mellan främst svenskar och finnar i VM-toppen. Men efter Stig Blomqvists och Björn Waldegårds generation har vi bara sett sporadiska framgångar i rallyskogen.

Finnarna har däremot inga problem med återväxten och norrmännen kör numera sk:en ur svenskarna, trots att rally var förbjudet i Norge tills för några år sedan.

Att svenskarna så totalt försvunnit ur rally-VM är svårt att förstå. Det finns ju massor av entusiastiska rallyförare, det ser man på varenda småtävling. Men ingen har lyckats ta sig upp och hålla sig kvar i världseliten.

Handlar det bara om sponsorbrist eller saknar dagens svenska rallyförare den envishet och tävlingsanda som behövs för att nå toppen och stanna där?