Bild
Nästa artikel

Var fanns alla trafikpoliser?

Biltestarbloggen

Semestern är slut. Sommaren också, även om man nästan inte kan tro det med tanke på den senaste tidens helt sagolika väder.

Men jag tänkte ändå återvända lite till min sommarledighet – eller rättare sagt till mina upplevelser i den stundtals intensiva semestertrafiken.

Jag hann lägga rätt många mil under hjulen på min långtest-Volvo (V40) under mina fyra arbetsfria veckor; det blev dryg 600. Jag hann tyvärr också se en hel del tokerier ute på vägarna, många av dem rent livsfarliga.

Vad jag däremot inte såg var några trafikpoliser. Jag mötte två polisbilar och en mc-polis under alla de långresor jag gjorde i sommartrafiken. Det var allt. Och då körde jag ändå mestadels på pulsådrorna E4, E18 och E20.

En stilla undran är förstås: Var fanns ni alla trafikpoliser, när ni behövdes som bäst? Det kan väl inte vara så att ni också hade semester?

Taggar: Biltestarbloggen,

Kommentarer

#1
2013-09-09 17:43

Troligtvis fikade dem. Alltid då jag ser poliser är de på någon bensinmack och tjockar till sig med bullar och kaffe.

Kanske är bra att man inte ser dem i trafiken så ofta längre. De flesta bilister sköter sig faktiskt i trafiken. Vem vet, dem kanske löser riktiga brott nu för tiden istället för att jaga bilister som kör 5 km/h för fort på 120vägar.

#2
2013-09-09 19:13

Håller med dig Isoderlund... Svenska polisen kan börja göra riktiga polis jobb nu, för vad man hört så är ju den Svenska polisen en av dom minst effektiva att lösa brott, och då menar ja riktiga brott.

#3
2013-09-09 19:40

Är det så illa att våra poliser bara vågar/ids ta sig ut när det är bra väder?
Har ni någonsin sett en kontroll i riktigt busväder, vind+ regn/snö+kyla?
Att de satsar på att ibland stå vid skolor (30) helt OK.
Men att stå på broar över motorvägar = bara jaga poäng! Oavsett vad de säger så har de en agenda, mera poäng = bättre anseende. Men hos oss trafikanter är situationen omvänd, poängen sjunker vid dessa tillfällen, de ligger på minus i mina ögon. De är mer "ögontjänare" än vad vi vanliga bilister är!

#5
2013-09-09 20:19

Polisen hittar man oftast på Mc Donalds eller vid ett doughnut stånd.

#6
2013-09-09 21:01

Shultz, frågar om polisen råkade vara på semester. Ja, en slags semester kanske mycket av dagens polisarbete består av. Syns gör dom inte iaf. Och jag tycker det är ännu värre i städer, än ute på vägar. T.ex. har allt fler bilister tagit för vana att köra om bussar vid hållplats, på fel sida om trafikdelare. Eftersom poliserna har lämnat även stadstrafiken. Sen, när nån unge blivit mosad, så kommer snutarna vimsande några månader. Som myror ur en myrstack, där en pinne rört om. Men snart återgår dom till sin idisslande tillvaro. Undrar varför t.ex. tyskar får arbetande polis för sina skattepengar? Leif GW har vågat kritisera.

#7
2013-09-10 00:41

Vad skall man med poliser till på vägarna, man har ju kameror (OBS Ironi!!!)
Men lite ligger det i detta, man har investerat miljoner i en massa kameror, och det enda detta har resulterat i är att just vid kamerorna så håller man hastigheten (gärna 10 under).
Men i övrigt så gäller ren anarki på vägarna.
Man får också tänka på att man måste gå på fotboll också, mycket viktigare än trafiken.
Så, vägen är fri, kör hur ni vill. Påverkad av alkohol/narkotika, i en olaglig bil eller halvblind, spelar ingen roll. Bara man inte kör för fort förbi en kamera!

#8
2013-09-10 09:06

Arbetar som yrkesförare och jag tycker det är löjligt lite med poliser utmed vägarna. Kör jag i skyltad hastighet (enligt GPS) blir jag omkörd av många bilister, men även lastbilar. Att få köra i de hastigheter man själv vill (läs: köra för fort), verkar många tycka är en rättighet.

#9
2013-09-10 14:26

samme problem i Norge bortsett fra ved deristart og slutt samt andre
spesielle weekender, men skulle gjerne sett dem i bytrafikken som på 5-60
tallet

#11
2013-09-10 20:16

crister 1: Du har lyckats få till den enda vettiga kommentaren bland 9. Tråkigt att en del vänder sig mot polisen med så barnsliga kommentarer.Anledningen till att det kan synas få poliser står att finna i att de ofta styrs av andra anledningar än fika och mat på Mac Donald eller dåligt väder. Visst skall de unnas fika och mat, det får väl ni andra också inta på era arbetsplatser. Många av kommentarerna är genomsyrade av polishat och avundsjuka.

#12
2013-09-10 20:22

Vår familj har faktiskt råkat ut för en del saker som har gjort att vi tappat förtroendet helt och hållet för polisen så då kan man bara skämta om dem eftersom jag tycker att de är ett stort skämt.

#13
2013-09-10 20:29

E4:an förbi Ödeshög och E6/E20 vid Falkenberg, där vågar jag sätta en slant på att det finns en fartkontroll minst var 10:e gång jag passerar. Utanför Ödeshög står man mest på samma sida som trafiken man kontrollerar och kör ifatt syndarna med samma bil som kontrollerar. Utanför Falkenberg står man oftast på "fel sida" och har hjälp av MC-poliser.

Att polisen kontrollerar farten på motorväg är definitivt ingen myt.

#15
2013-09-10 20:58

Jag ser rätt många poliser på vägarna i och runt Stockholm. I snitt ser jag kanske en bil som blivit stoppad kanske var tredje gång jag är ute och kör. För varje markerad bil som jag ser, minst en per gång, så ser jag nog en omarkerad bil också och jag har kunnat konstatera att de flesta vanliga trafikanter aldrig uppmärksammar dessa eller kanske lyckas identifiera en av fem de faktiskt passerat. Som bilnörd är man lite som en botanist i en trädgård, man ser och "artbestämmer" mycket mer än genomsnittet.

Det är inte för att ni inte ser dem, att de inte finns. Inte allt står i tidningen. Bra eller dåligt.

Fast det är mycket glest med trafikpoliser på "landsbygden" vad jag har upplevt, det stämmer... (eller var det för att jag är på semester då?)

#16
2013-09-10 21:21

Utanför Ödeshög har jag klarat mig med nöd och näppe 2 gånger. En gång norrut strax innan avfarten till Östgötaporten, den andra gången i södergående riktning några mil norr om densamma. En kollega och en nära bekant hade inte samma tur (eller uppmärksamhet).

Jag ljuger inte om jag säger att jag sedan motorvägen blev klar sett minst 5 bilar bli stoppade och nästan alltid då av omärkta bilar. Hur många polisbilar (märkta och omärkta) jag sett under tiden vet jag inte. Men jag kör inte för fort där om verkligen inte "måste". Det är att utmana ödet.

#18
2013-09-10 22:39

crister_1, det är riktigt att man gör nytta runt Ödeshög. Men direkt efter Ödeshög söderut, kan du köra "hur fort du vill". Det finns nämligen inga bra fällor som polisen kan rigga där då det saknas "ställplatser" (alltså platser för polisen att stå och ganska dolt kunna mäta farten)..

Mvh, "En som vet";-)))

#19
2013-09-11 08:48

En dröm och tillika en utopi är väl att det inte skulle behövas några poliser på vägarna. Bilister körde ansvarsfullt och åtminstone i närheten av fartbegränsningarna samt visade varandra hänsyn. Med tanke på vad vissa skriver och säger så förstår jag också att polisen saknas på vägarna, tyvärr.

#20
2013-09-11 12:42

Måste vara någon form av tankevurpa från Mikael Schultz. Skulle inte trafikpolisen vara värda semestrar liksom alla andra? Eftersom de arbetar oregelbunden tid är deras semestrar uppdelade i 3 perioder, juni, juli och augusti, alltså en tredjedel som jobbar under sommaren. Felet är att endast 2 % av landets poliser jobbar med kvalificerad trafikövervakning i övrig tid och då kan man räkna ut att det inte finns många kvar. Många har försökt ändra på detta genom att polisen ej skulle få semester på sommaren, men detta faller på att det knappast skulle gå att anställa poliser under dessa premisser.
Hackenb. Man kan inte generalisera. För att man varit utsatt för något tråkigt från en eller annan polis behöver detta inte innebära att alla är likadana. Den finns många fina människor som är poliser, de gör sitt jobb och och ändå blir utsatta för spott och spe. Visst finns det fähundar i denna kår också som i de flesta andra. Man kan inte tro på alla vandringssägner som berättarna lägger på en strof för varje gång. Till slut har det blivit den berömda hönan.

#22
2013-09-11 18:10

Det finns en (1) bro mellan Ödeshög och Brahehus, men där finns varken avfart eller påfart. Det finns en (1) vändplats, men den ligger i direkt anslutning till Brahehus. Därav råder det obefintlig kontroll av farten där.

(Det finns en avfart/påfart, men den dyker ner under motorvägen = inte lämplig för fartkontroll).

Polisen står företrädesvis där det är enkelt att övervaka och lagföra. Det gäller inte den sträckan. Det finns flera sådana i Sverige;-)

#24
2013-09-11 19:46

crister_1; ja tyvärr är det rätt ofarligt att köra för fort där.

#25
2013-10-15 19:34

Arma stackare, ni gnällspikar, inget är bra. För lite poliser, för mycket poliser, poliser som äter, poliser som dricker kaffe. Det verkar bara vara poliser som äter och dricker. Poliser har måltidsuppehåll och skall samtidigt vara i beredskap om något händer, då får dom lämna maten åt sitt öde och kanske äta vid annat tillfälle. Vem får ta hand om rester av bilister vid trafikolyckor, vilka orsakas av många fortkörare, för dom inte kan respektera lagar för dom begår ju inte "riktiga brott"! Ni låter som ungar i en sandlåda, stackars er säger jag bara. Skäll lite högre upp i hierarkin i stället för på polismannen på gatan. Brott är tydligen bara sådant någon annan begår än ni skälva!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.