Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Vägbyggen för biljobb

30 maj 2013

Det är bra att det byggs nya trafiksäkra vägar, men ibland uppfylls inte huvudsyftet.

Bilade på två nya motorvägar förra veckan inom loppet av ett par dagar, E 45:an mellan Trollhättan och Göteborg och E 75:an mellan Bratislava och Zilina. Båda vägarna har i första hand byggts för att säkra jobben.

I Sverige vet vi hur det gick. Trots regeringens räddningsplan och påskyndande av motorvägsbygget efter påtryckningar från GM gick inte Saab att rädda. I vintras öppnades den nya motorvägen som tillsammans med järnvägen kostat 13,6 miljarder kronor att färdigställa.

I Slovakien ställde sydkoreanska Kia krav på bättre infrastruktur för att kunna etablera en bilfabrik i Zilina. Resultatet ser vi idag, Kiafabriken har 3 900 anställda och spottar ut en ny bil varannan minut.

Det märks också på motorvägen. Det är visserligen få privatbilar som rullar på sträckan Bratislava-Zilina – möjligtvis beror det på vägavgift – men i gengäld körs transportlastbilarna i skytteltrafik lastade med Cee'd och Sportage för export ut i Europa.

Så borde också trafiken ha varit på den svenska västkusten – men så blev det inte. Men Trollhätteborna kan i alla fall glädja sig åt en trafiksäkrare väg ned till Göteborg, om det nu kan vara till någon tröst.