Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Ungdomar bryr sig inte om bilar

4 december 2012

Många bilföretag går på knäna nu och siffrorna är ingen rolig läsning. Sedan 2009 har försäljningen i Europa minskat med 2,2 miljoner bilar och väntas i år stanna på 11,8 miljoner. Nästa år kommer det antagligen att säljas ändå färre.

Min mycket kunnige och läsvärde kollega Jonas Fröberg i Svenska Dagbladet gjorde i går en analys över orsaken. Det är inte bara eurokris och arbetslöshet som får folk att spara pengar istället för att köpa ny bil. Värre är, att ungdomar varken tar körkort eller bryr sig om bilar och om de skaffar bil blir det en liten ekonomisk sak. I många yngre kretsar är det helt enkelt ingen status att åka omkring i något stort och flott och nytt.

Det var annat när jag tog körkort! Då drömde man om långa motorhuvar och massor av hästkrafter men då kostade också soppan under en krona litern och det talades aldrig om skitig luft. Dagens unga vet så mycket mer om vad bilarna ställer till så det kanske inte är så konstigt att de är lite aviga till bilägandet. Många har heller inget behov av egen bil. I datorn kan man ju både få spännande upplevelser och träffa sina kompisar, billigare och enklare än att ge sig ut och bidra till trafikinfarkterna.

Och när det behövs en transport, finns ju bilar att hyra.

Hur bilbranschen ska tackla framtidens motsträviga köpare ska bli intressant att se. Kanske vi får annorlunda typer av bilar? Vi har ju redan fått pekskärmar och paneler som ser ut som iPads och snart kan nog varenda ny bil anslutas till internet. Men jag tror inte att det räcker för att locka unga köpare. Vad tror du behövs?