Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Tvingar Volvo att anpassa sig

8 mars 2013

Det kan inte kännas kul för Volvos designfolk. Häromdagen gick ordföranden Li Shufu ut och kritiserade den inredningsstil som Volvo jobbat i åratal med att förfina och som är en utsökt kombination av spännande former och enkel funktionalism. Men som, enligt ordföranden, är för ”skandinavisk” för att tilltala kinesiska bilköpare.

Ordföranden tänker tvinga Volvo att anpassa sig till kinesiska lyxideal. Robin Page heter mannen som anställts för att lägga om Volvos stil efter Li Shufus pekpinne. Den nye chefen för interiör design är säkert en utmärkt karl som kan sitt hantverk, men vad begriper han om Volvo och Volvos värderingar?

Robin Page har sedan 1995 inrett Bentley och Rolls Royce och det har han gjort med hjälp av blankpolerat trä, tjocka ramar och blanka knappar – tungt och vräkigt och mycket långt från Volvos sparsmakade elegans. Frågan är hur det kommer att gå med samarbetet med Volvos övriga designers. Talar de över huvud taget samma formspråk?

Den som vill se ett prov på Robin Pages bedrifter kan öppna sin dator, knappa in länken http://vimeo.com/38427242 och titta på den konceptbil som han visade på Genévesalongen i fjol. Jag säger bara: Arma Volvo!

Vad än ordföranden hoppas, kan Volvo aldrig bli ett nytt Bentley. Vad ska hända med varumärket om Volvo inte ens får vara Volvo?