Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Turné med elbil – inte helt lätt

21 december 2011

Det är inte helt lätt att vara på turné med en elbil men tack vare snälla människor blir det inte så svårt heller. I går kväll kom vi fram till Älvkarleby i mörker och snöglopp och med urladdat batteri i Amperan. Elstolpe? Nej, en sådan fanns inte på hotellet. Snopet.

Skulle vi få köra halva testrundan på bara bensin? Nejdå. Personalen på det mysiga Turisthotellet kom med en stor kabelrulle och rådde oss att dra ut den till bilen genom annexets dörr, för någon yttre kontakt fanns inte. Knappt någon kontakt inomhus heller visade det sig. Men till slut hittade vi en på övervåningen.

Kabeln drog vi ut genom ett fönster och sen höll vi tummarna för att hotellet hade minst 10A-säkringar för av någon anledning gick det inte att justera om bilens laddaggregat för en lägre styrka.

Men det funkade.

I morse var Amperan fulladdad igen. Men i Älvkarleby är det vinter och minusgrader och där stoppade inte batteriet särskilt längre. Fläkt, elstol och ljus tog mycket ström och efter knappt tre mil var batteriet tomt igen. Det var nästan bara hälften av den sträcka vi har kunnat köra på el i det varma gråblöta Stockholm.

Men avstånden är inte så långa i Älvkarleby och vi kunde ändå åka runt och ta massor av bilder utan att skita ned luften.

I Älvkarleby ligger ett gammalt vackert kraftverk och det är en lämplig bakgrund till en testduell mellan Opel Ampera och Toyota Prius tyckte vi. Vem som vinner? Gissa.