Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Tio veckor för kablar!

30 april 2013

Kommer du ihåg min granne som fick kablarna i motorn uppätna av råttor och vars bil till råga på allt sedan fick kablarna avklippta och batteriet stulet? Det tycks inte vara någon ände på eländet som drabbar hans fem år gamla Opel. Bilen bogserades till Svenska Bil i Akalla norr om Stockholm i mitten av mars. Där står den fortfarande kvar. Inte på sju veckor har verkstaden lyckats få fram ett nytt kablage!

– Det börjar likna skandal, suckar min granne.

Svenska Bil har många bilmärken att serva, så de kanske kan slarva bort en Opel, precis som Roy och Roger gjorde. Funderade grannen.

Jag ringde verkstaden. Tryckte siffran sex för ”Opel” och fick prata med Malin Karlsson. Hon berättade att kablaget nog kunde komma snart från en fabrik i Tyskland.

– Det brukar sällan ta mer än två och en halv månad, sa Malin.

Kablaget finns inte som reservdel utan måste nytillverkas. Opels fabrik samlar ihop beställningar på nya kabelhärvor och producerar dem med åttaveckorsintervaller.

– Det står utanför vår makt att skynda på detta, upplyste Malin.

Men varför inte skaffa kablarna på närmare håll, exempelvis på en skrot, undrade jag. Det var ingen bra idé. Även på skrotarna klipps kablarna sönder. Inte heller vill verkstaden sno ihop ett eget kablage av lösa trådar.

– Det är en säkerhetsklassad komponent som bland annat kan påverka krockkuddarna, sa Malin.

Så grannen får vackert vänta. Har han tur får han tillbaka sin bil till midsommar.