Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Till minne av ”Påven”

18 juli 2012

Han kallades ”Påven” för att han en tid körde italienska rallybilar. Men mest förknippas Ove Andersson från Österbybruk i Uppland med Toyota. I det Midnattssolsrally som startar i Västerås idag hyllas ”Påven” för sina gärningar inom motorsporten. Det är idag nästan på pricken fyra år sedan som Ove Andersson omkom i en bilolycka i Sydafrika.

Jag hade förmånen att få lära känna ”Påven” när hans internationella status stod på topp, som stallchef och vd för Toyota Team Europe, först med rallysport och sedan steget över till sportvagnsracing och slutligen till bilsportens kungaklass Formel 1. ”Påvens” ödmjuka ledarstil gick hem hos japanerna som gav honom det fulla förtroendet att bygga upp Toyotas motorsportsatsning från det europeiska högkvarteret i Köln. Inte ens när Toyota blev avstängt för fusk med otillåten turbo i rally-VM 1995 rubbades förtroendet för bondsonen från Uppland.

– Nej, nej, nej, jag hade ingen som helst aning om vad som pågick bakom min rygg, upprepade ”Påven” förtvivlat när jag kontaktade honom efter avslöjandet.

Tack vare bra kontakter med ”Påven” öppnades möjligheter för oss på Vi Bilägare att träda in i motorsportens finrum. Vår tekniska expert Herbert Müdsam presenterade den ena illustrationen efter den andra, bland annat var vi först av alla i internationell press med att visa hur Toyotas blivande Formel 1-bil skulle komma att se ut. Och ofta ringde ”Påven” upp – ”Bra gjort, grabbar! Kan vi få använda materialet?”

”Påven” hade en unik fingertoppskänsla vid val av förare. Att grannen Björn Waldegård skulle bli en viktig pjäs i rallysatsningen var liksom givet, men han såg också potentialen hos unga talanger som Juha Kankkunen, Carlos Sainz och Marcus Grönholm – alla så småningom världsmästare. ”Påven” såg också till att svenska förare som Kenneth Eriksson, Mats Jonsson och Thomas Rådström fick sin chans.

Om ni har vägarna förbi Västerås, ta gärna en titt in på Rocklundaområdet. Där finns en utställning om ”Påvens” motorsportkarriär och flera av Toyotas klassiska rallybilar. I Midnattssolsrallyt som pågår onsdag-lördag körs också flera av klassikerna, både original och replika. Sålunda rattar 1983 års rallyvärldsmästare Hannu Mikkola en motsvarighet till den Corolla som han vann Finska Rallyt med 1975 – Toyotas första seger i rally-VM. ”Påvens” söner Fredrik och Roger kör också några av klassikerna från början av 1970-talet.

Ni som är intresserade av rallynostalgi – bilarna ska vara byggda 1981 eller tidigare – har alla möjligheter att se den 150 bilar stora rallykaravanen ”live”. Torsdag körs rallysträckorna i Bergslagen, fredag i Uppland och lördag i Södermanland. Mål i Västerås lördag 16.30.