Bild
Nästa artikel

Tidig julklapp till oss bilister

Biltestarbloggen

Alla vi bilister har fått en tidig julklapp! Trafikverket lovar förbättra vägarna. Under det närmaste decenniet ska 17 miljarder användas för att bygga ut väg- och järnvägsnätet. Det är inte småpotatis och det kommer förhoppningsvis att märkas både här och där.

Pengarna kommer från inbesparingar. Trafikverket ska effektivisera, sparka konsulter och bo i billigare lokaler. Det minskar kostnaderna med närmare 1,5 miljarder per år.

Att verket utan vidare kan spara i den storleksordningen fyller vän av ordning med frågor. Hur har verket hittills hanterat våra skattemedel?  Har lokalerna legat i slott? Och vad har 800 konsulter uträttat?

Men nu är det snart jul och jag ska inte ställa fler griniga frågor. Jag vill bara sätta upp ett varnande finger (pekfinger!): Ta det lugnt i jultrafiken! En bra regel är, att planera restiden extra pessimistiskt och sen dubbla den! Då kan du sitta lugnt i köerna, låta bli att känna stress och inte göra dumheter.

Vi vill ju gärna att du är med oss på Vi Bilägare även efter jul.

Taggar: Biltestarbloggen,

Kommentarer

#1
Leif Larsson
2012-12-21 13:28

Här kommer lite mera tips om vad man skall tänka på, om man skall åka långt.

http://www.motormannen.se/Nyheter/2012/packa-ratt-jul

#2
2012-12-21 13:40

Bra, nu blir det billigare för oss män!
Nu kanske vi lär oss att köra lika säkert som kvinnorna.
För kolla på olycksstatistiken.

#3
2012-12-21 16:10

Ok lite mer pengar med det är ändå inte såpass mycket att det kommer märkas nämnvärt. Det måste satsas mycket mer på vårt vägnät.

#4
2012-12-21 22:43

Om man kör efter de förhållanden som råder kommer man långt, oavsett skicket på vägen eller vädret. Jag tycker det är dags att sluta skylla på vägar och väder, vi har ett eget ansvar också för hur vi beter oss !

#5
2012-12-23 12:31

De har väl sysslat med "trafiksäkerhet". Går åt många konsulter för att avgöra om det ska vara 70 eller 80 på 90-sträckorna.

#6
2012-12-23 22:13

God Jul Marianne!

#7
2013-01-02 15:15

Det är väl en sak vad Trafikverket säger och kanske en helt annan vad de faktiskt gör. De så kallade besparingarna är inget annat än räkneövningar gjorda i glad företagskonsultanda (läs t ex McKinsey). I dessa övningar ligger en överoptimistisk tilltro till hur marknadsekonomi fungerar i enlighet med den yra som inledds kring 1980. Olustigt nog har dock många leverantörer av offentlig nytta inom Europa nu insett att det inte alls blev som man tänkt utan tvärtom. Inom Trafikverket finns ett enormt växande missnöje bland personalen över lednings lekstuga.

Så tyvärr Marianne - din oro över misshushållning av skattemedel är befogad dock inte alls på det sätt du spekulerar utan sju resor värre.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.