Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Tacka vet jag antispinn

6 februari 2013

Det var bra nära att jag blev stående i en isig backe senaste helgen. Jag var ute och for med en testbil och passade på att hälsa på släkt i Västervik. På lördagen föreslog jag att vi skulle fara ut och titta till deras sommarställe, eftersom ingen varit där på länge.

Jag visste att den lilla privata vägen var ganska brant och underhålls sisådär. Men det finns ju andra stugor där. Någon har säkert varit där tänkte jag optimistiskt.

Så jag började köra in och ner för backen. Men attan så halt. Ingen hade varit där och ruggat upp isen med dubbdäck.  Och inte fanns det sand på nära håll. Fick stopp på ekipaget på ett lite slätare avsnitt mitt i backen. Sedan var det backning som gällde, men inte med ägg under gaspedalen. Antispinnsystemet fungerade bättre med lite högre varvtal – då bromsades spinnande hjul och förde över kraft till det med bäst friktion. Vi kom upp. Men det satt hårt åt! Hade aldrig gått utan elektronikens hjälp. Då hade det blivit till att gå med hinken till närmaste sandlåda.