Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Ta ner tempot på gatorna!

25 september 2013

Det skrivs mycket om cyklister och gående. Å ena sidan är den fotdrivna förflyttningen lösningen på trafikeländet, å andra sidan får vi läsa rapporter om hur osannolikt många som skadas. Vanligast bland cyklister är tydligen singelolyckor.

Förvånansvärt få gående skadas av cyklister – trots allt. Med tanke på hur somliga beter sig. Många cyklar förbi bilar som stannat för att släppa över gående och kör slalom mellan fotgängarna på övergångsstället.

Jag blir förfärad när jag ser hur hänsynslöst en del beter sig. Man kan ju verkligen vara glad över att de inte kör bil.

En annan sak som bekymrar är politikers uttalanden om att man ska tillåta cyklister att cykla mot rött och mot trafiken på enkelriktade gator. Det kan ju inte vara riktigt vettigt. Å andra sidan behöver man inte göra den uppluckringen av trafikreglerna. En stor del av det cyklisterna struntar ju redan i rödlysen.

Jag är lite kluven i cykelfrågan eftersom jag själv gillar att hoja. Men man måste ju hålla sig till reglerna och dessutom hålla koll i trafiken. Det måste jag tillstå att cykelbuden visserligen bryter mot de flesta regler – men de jag sett i Stockholm verkar i alla fall hålla koll på trafiken. Där brister det hos många cyklister och fotgängare, bilister också för den delen.

Men ska trafikmaskinen i våra storstäder fungera, måste alla köra efter samma regler och hålla koll på varandra. Man kan inte tro att när jag går ut på övergångsstället behöver jag inte titta till vänster, höger och vänster igen. Det lär vi våra barn – hoppas jag. Men vuxna måste också se sig för och söka ögonkontakt vid möten.

Som cyklist är du en oskyddad trafikant. Håll koll! Använd hjälm. Och var lika hänsynsfull mot fotgängare som du tycker att bilister ska vara mot dig!

Läs gärna 2 kapitlet 1 § i Trafikförordningen!
 För att undvika trafikolyckor skall en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna.