Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Svensk paradgren på ”dekis”

10 augusti 2011

Vad har hänt med den gamla svenska paradgrenen rallycross? Ingen svensk i prislistorna så långt ögat når, jo först på elfte plats återfinns ”Stecka” Walfridsson från EM-deltävlingen i Belgien senaste helgen.

Nu är det ryssar, amerikaner och britter som dominerar. Det är säkert alldeles utmärkt för sporten, sett i ett globalt perspektiv. Rallycross har internationellt i många år fört en undanskymd tillvaro, i skuggen av Formel 1, standardvagnsracing och rally. Med nya fräscha namn, och från rätt marknader, finns förutsättningar för bättre exponering.

Men för svenskt vidkommande ser det mörkt ut, sedan ”gubbar” som Kenneth Hansen, Per Eklund och Michael Jernberg trappat ned på sitt tävlande. Nu finns i stället både Hansen och Eklund med i kulisserna, som uppbackare av nya utländska stjärnor.

För Hansen blev EM-deltävlingen i Belgien i det avseendet en succé, första platsen togs av ryssen Timerzyanov och tredje platsen av britten Doran – båda i Citroën och tävlande för Kenneth Hansen Motorsport. Tydligen får vi nöja oss med den typen av svenska framgångar framöver.