Bild
Nästa artikel

Svensk paradgren på ”dekis”

Biltestarbloggen

Vad har hänt med den gamla svenska paradgrenen rallycross? Ingen svensk i prislistorna så långt ögat når, jo först på elfte plats återfinns ”Stecka” Walfridsson från EM-deltävlingen i Belgien senaste helgen.

Nu är det ryssar, amerikaner och britter som dominerar. Det är säkert alldeles utmärkt för sporten, sett i ett globalt perspektiv. Rallycross har internationellt i många år fört en undanskymd tillvaro, i skuggen av Formel 1, standardvagnsracing och rally. Med nya fräscha namn, och från rätt marknader, finns förutsättningar för bättre exponering.

Men för svenskt vidkommande ser det mörkt ut, sedan ”gubbar” som Kenneth Hansen, Per Eklund och Michael Jernberg trappat ned på sitt tävlande. Nu finns i stället både Hansen och Eklund med i kulisserna, som uppbackare av nya utländska stjärnor.

För Hansen blev EM-deltävlingen i Belgien i det avseendet en succé, första platsen togs av ryssen Timerzyanov och tredje platsen av britten Doran – båda i Citroën och tävlande för Kenneth Hansen Motorsport. Tydligen får vi nöja oss med den typen av svenska framgångar framöver.

Taggar: Biltestarbloggen,

Kommentarer

#1
2011-08-10 12:40

Det är väl inte så konstigt att det blir färre svenskar. Ju större en sport blir internationellt desto färre svenskar blir det som är med i toppen. Ganska naturligt med tanke på hur få vi är i ett globalt perspektiv.
Sedan har svenska tävlingsförare historiskt sett aldrig varit bra på att få in stora sponsorpengar. Så fort det krävs mycket pengar för att vara med i toppen har svenska förare försvunnit eller hamnat i periferin. Det räcker då inte med att vara en bra förare.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.