Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Stort att träffa Ewy

8 november 2012

Ewy Rosqvist är en levande legend inom rallysporten. I söndags fick jag tillfälle att för första gången träffa henne, en 83-årig elegant kvinna som fortfarande utan krusiduller och märkvärdighet kan berätta om sina bravader som om det vore det mest naturliga sakerna i världen.

I söndags var det exakt på dagen 50 år sedan som Ewy Rosqvist tillsammans med kartläsaren Ursula Wirth slog rallyvärlden med häpnad. De svenska damerna vann världens största "hastighetstävling på allmän väg" som Gran Premio i Argentina rubricerades. Prestationen blir inte mindre av att startfältet bestod av 286 bilar – och alla konkurrenter var män.

Ewy hyllades med all rätt av svenska Mercedes Benz-klubben och Mercedes Sverige AB. I Argentina – och framför allt i Tyskland – är Ewy för evigt ihågkommen. Efter framgångarna i Argentina, som resulterade i en seger och två tredjeplatser, blev det otaliga PR-uppdrag för Stuttgart-koncernen ända fram till 1980 då hon flyttade hem till Sverige för gott.

I filmen "Jagd auf Heissen Strassen" kommenterar Ewy själv alla strapatser i Argentina-rallyt, 444 mil långt varav 394 mil på bitvis riktigt dåliga grusvägar. Här blåser Ewy och Ursula fram och hoppande över krön med sin tunga Mercedes 220 SE med en snitthastighet på 126 km/tim.

Då om inte förr förstår man vilken prestation som de svenska rallydamerna stod för.