Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Stor risk med 100 knyck

17 oktober 2013

Har varit på Irland och bilat, vänstertrafik, högerstyrt och delvis på vägar som vi i Sverige skulle betrakta som mycket farliga. Hastighetsbegränsningarna här hemma känns ibland som överdrivna, men på irländska vägar skulle jag vilja säga tvärtom.

Vi bilade "Ring of Kerry", en av de allra populäraste turistvägarna på den sydvästra delen av ön och förfärades över att det var tillåtet att åka i 100 km/tim – detta på vägar som i Sverige maximalt fått 70, ja kanske till och med 60 km/tim.

Olyckstalen i Irland är också höga, ett av de högsta inom EU, och det är inte märkligt med tanke på hur det ser ut. Just "Ring of Kerry" är olycksdrabbat, när vi bilade hade ett amerikanskt par dödskraschat dagen innan. Eftersom vägarna är så pass smala, och vägren oftast inte existerar, på grund av täta häckar och stenmurar alldeles invid vägkanten, uppmanas turisterna att åka motsols – den rutten tar nämligen alla turistbussar.

Som tur är åker de flesta betydligt långsammare än 100 km/tim, men så länge det finns "vildhjärnor" med dåligt tålamod gäller det att vara extra uppmärksam, framför allt i ett turistområde där väldigt många i pressade lägen kan få ett högertrafikbeteende.