Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Spännande historielektion

25 juli 2011

En biltest kan ibland innehålla oväntade överraskningar. Häromdagen körde jag omkring på härliga små landsvägar i Halland och kom till en vägkorsning där en skylt pekade åt höger in på en liten grusväg: ”Bockstens mosse”. Jag svängde förstås och fick vara med om en av mitt livs mest spännande historielektioner.

På parkeringen vid mossen mötte jag Owe Wennerholm och under den följande halvtimmen fick jag veta allt om Bockstensmannen som hittades fastpålad i torven 1936 och som nu finns utställd på Varbergs museum.

Owe har tillbringat över 25 år med att forska om den hemlighetsfulle man som mördades och trycktes ned i mossen någon gång för 700 år sedan. Efter ett imponerande detektivarbete har Owe lyckats lista ut dels vem Bockstensmannen var och har även goda teorier om vem som mördade honom och varför. Det handlar om storpolitik och kyrklig makt.

Sedan Owe Wennerholm fick pension för några år sedan tillbringar han julidagarna med att guida besökare vid mossen och jag lovar att ingen kan berätta om den mörka, medeltida dramatiken på ett mer fängslande sätt! Åker du omkring i trakten runt Ullared, leta dig till Bockstens mosse, så får du höra en historia som kan matcha vilken deckare som helst!