Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Spänn fast lasten!

3 juni 2013

Nu är det full fart på alla hus- och båtägare! Mycket ska fixas innan båten ska doppas och har man hus är det alltid något projekt som går igång på vårkanten.

Det innebär ofta att många kör med last på taket eller på en släpvagn. De flesta har bra koll, använder spännband och märker ut utskjutande last baktill med flagg eller vitröda plastband.

Men så har vi en del andra gökar som försöker köra gipsplattor på taket, binder fast brädor med snöre, lägger alldeles för tunga grejor på lastbågarna, eller inte binder fast lasten alls.

Bilisten på bilden här intill hade visserligen en släpvagn med lövkorg monterad. Men alla kvistar och grenar låg lösa. När vi kom i fatt vederbörande körde denne klokt nog långsamt. Men när han av det skälet blev omkörd av bilen framför oss ökade föraren med släpet hastigheten avsevärt (vilket inom parantes sagt många gör).

Och plötsligt började lasten på vagnen att få eget liv när fartvinden och virvlarna från dragbilen ökade med hastigheten. En större kvist eller om det var en hel mindre gran lade sig på tvären och såg ut att när som helst kunna ramla av.

Vi tog ut avståndet till den här bilen och lasten rejält men som tur var svängde föraren strax efteråt av på en mindre väg och vi hoppades att när hastigheten sänktes igen så skulle lasten ligga kvar.

Det är heller inte helt ovanligt att skräpsäckar och just skivor av olika slag hamnar i vägkanten eller på vägen, antagligen när ansvarig transportör varit på väg till återvinningscentralen.

Spänn för hundra gubbar fast pinalerna på taket eller släpvagnen med rejäla spännband! Det är ingen dyr investering. Och det kan bli allvarliga konsekvenser när last lossar under körning. Chauffören är ansvarig och det finns inget försvar för slarvet.