Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Sommartestet som nästan frös inne

4 maj 2011

Deltest två av Vi Bilägares nya långtestbilar blev i vart fall inledningsvis mer av körning i regn och rusk till och med i snöfall i stället för som planerat en sommartest. Färden började i Tallinn och gick vidare på omväxlande mycket ojämn eller helt slät asfalt mot Riga och under tisdagen till Vilnius huvudstad i Litauen.

Vägen mot Riga är av den typ som Transportstyrelsen klokt nog successivt bygger bort, det vill säga huvudleder med bara ett körfält i vardera riktning och med hög tillåten maxhastighet. Vi blev ofta omkörda av bilister som höll betydligt högre fart än den tillåtna på de mest olämpliga ställen. Heldragna linjer tycks av vissa mest uppfattas som en rekommendation som man inte behöver bry sig om. Inte ens vid möte.

Visserligen är vägarna ovanligt raka och befriade från sikthämmande krön. Och det finns heller inte mycket att titta på om man inte svänger av. Vägkrogarna håller milt sagt varierande kvalitet.

Marianne Sterner som ledde karavanen råkade få syn på något som innebar ett befriande uppehåll – gamla stridsflygplan parkerade vid ett motell! Där vaknade alla till och började läsa på informationsskyltarna och snacka flyg.

Mest intresse väckte SU 15 – en rysk stridsmaskin av kolossalt format. Den kom 1950 och hade redan då en toppfart på dubbla ljudhatigheten. Dessvärre är den också ökänd efter att på grund av ett missförstånd under kalla kriget ha skjutit ned ett japanskt passagerarflygplan av typen 747.