Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Snösvängen jobbar mot klockan

19 december 2012

Det var länge sedan Stockholm fick så mycket snö på så kort tid. Men framför allt tycks körtidsreglerna för yrkeschaufförerna ha byggt på snökaoset rejält. Tidigare har snösvängen fått dispens men icke så i år.

Därför, har jag hört sägas från chaufförer, var polisen ute och jagade eventuella brott mot dessa regler när gator och vägar snöade igen. Så när det var som värst parkerade många chaufförer sina lastbilar och lät plogen vila. Undrar om en läkare vid en kris på sitt sjukhus skulle titta på klockan, stämpla ut och gå hem?

Regler finns av en anledning och ska förstås följas. Men ibland måste man, med viss eftertänksamhet, kunna göra undantag. Ingen kan ju försörja sig på att köra plogbil. Det är ett extrajobb. Och vill vi ha hjälp av chaufförer med rutin, måste det vara möjligt för dem att köra utan att bli bötfällda.

Och i morse uppgav Radio Stockholm att avgifter på dubbdäck, enligt ny forskning, skulle rädda livet på 40 Stockholmare. Statistiskt sett. Jag tycker vi ska stoppa alla pensionsutbetalningar till politiker som inte uppnått pensionsålder och använda de pengarna till att höja sjuksköterskornas löner till minst 24 000 - helst mer. Då skulle vi lösa krisen på svenska sjukhus och förmodligen rädda fler än 40 personer till livet. Och så ger vi viss dispens från körtidsreglerna till snösvängen.

Den "svenska modellen" ter sig ibland aningen stelbent.