Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Snart lägger sig isen och snön vräker ner!

6 september 2013

Det känns ju lite visset att påminna sig själv om att det inte är långt kvar till höst och vinter, särskilt inte om man bor i norra delen av vårt avlånga land.

Varför inte kolla hur det är med vinterdäcken redan nu? Har du tillräckligt mönsterdjup för att köra säkert hela vintern? Ingen punktering eller läckande ventil?

Tre millimeter är visserligen minsta godkända mönsterdjup för däck som får användas när det råder vinterväglag. Men det är just inget annat än lägsta godkända nivå. Greppet har då försämrats markant, särskilt i snömodd och väta. Isgreppet blir också sämre eftersom de mjuka, greppande sajpningarna (skårorna i däcket) delvis försvinner eller blir hårdare.

Plocka fram däcken redan nu, gör rent dem (om det inte gjordes i våras), kolla skicket och byt om det behövs.  Då kanske vi slipper bli ”överraskade” av halka och kan undvika avåkningar på grund av fel däck eller för slitna däck.

I fjol kom första snön 26 oktober och orsakade då de där första förargliga krockarna – summa 28 sammanstötningar och avåkningar. Tack och lov blev ingen allvarligt skadad – då.

Vi ska bli bättre i år!