Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Semestertest i Baltikum

3 maj 2011

Den här veckan är vi ute med Vi Bilägares fem långtestbilar för att göra en så kallad semestertest. Under den kollar vi hur bra bilarna är att lasta och hur bekväma de är att färdas långt i.

Vi har nästan 200 mil framför oss och för första gången kör vi genom Baltikum. Det är obanad mark för alla på redaktionen och vi var nog lite ängsliga när vi körde på Baltic Queen i söndags kväll. Vi visste inget om vägarnas standard och skulle vi klara dagsetapperna på 40 mil inom rimlig tid?

Men första dagen har gått som smort och givit oss nya erfarenheter. För det första: vägarna i Estland och Lettland är inte alls dåliga. Men tråkiga. Långa, långa raksträckor som mestadels går genom skog. Inget att titta på och oändligt sövande. Små grå kameraskåp övervakar att man håller sig inom fartgränserna.

Vi har autentiskt semesterväder. I morse haglade det. Vi har umgåtts med tanken på att fly söderut mot varmare trakter, men det lär regna även i Venedig.

Än har vi inte behövt tanka, men skyltarna utanför mackarna berättar att det inte är dyrt att köra bil i Baltikum. I Estland kostar soppan cirka elva kronor litern, i Lettland bara åtta.

Under resan har fyndiga skämt om våra östliga broderfolk florerat i kommunikationsradion. Värst är det här: ”Det är inte lett att va´ est men lita på att det är balt!”