Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Saaben och jag trivs

22 juni 2011

Jag kör för närvarande Vi Bilägares Saab 9-5. De bilar vi köper har varje testförare 2 till 2,5 månader. Så jag hade tur som fick en stor, bekväm bil under sommarperioden.

9-5 gjorde en tveksam start men har sedan dess visat framfötterna. Jag har inte råkat ut för några som helst konstigheter. Jag hade i och för sig föredragit en snål diesel före 220 bensinhästar. Färddatorn är lätt optimistisk då det gäller förbrukningen i Stockholms förbaskat tröttsamma köer. Bensintörsten närmar sig nog en liter per mil.

Men man åker ju ståndsmässigt och många är intresserade av nya 9-5. I morse gjorde en brett leende herre tummen upp när vi gled förbi hållplatsen där han väntade på bussen.

I lördags meddelade plötsligt runda displayen i mitten av hastighetsmätaren – ”Byt olja”. Så nu ska vi in till auktoriserade verkstaden nästa vecka. Mätarställning: 2 350 mil. Jag antar att det innebär en mellanservice. Lite tidigt kan man tycka. Det är närmare 2 000 än 3 000 mil.

Men det beror ju på körstil och oljan ser duktigt svart ut, betydligt värre än Volvo V60:an som jag kollade och fyllde på olja i för 14 dagar sedan. Återstående oljelivslängd var 4 procent i lördags. I dag är den bara 3. Hoppas vi klarar oss till torsdag! Återkommer med rapport om service/oljebyte torsdag eller fredag nästa vecka!