Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Rullande likkistor

22 mars 2012

Om vi bara visste, eller fick en ”hint” om att till synes felfria begbilar till salu i tidigare liv varit utsatta för krockvåld skulle vi säkert avstå köp. Visst, det finns bilar som repareras till näst intill originalskick, men det slarvas också oroväckande mycket på svenska skadeverkstäder.

Minst två av våra större försäkringsbolag har under de senaste åren gjort interna utredningar om de skadeverkstäder de anlitat. Och enligt de källor jag har är resultaten i många fall skrämmande. Överfakturering är en sak för verkstäder och försäkringsbolag att komma till rätta med internt, men när bilarna efter stickprov också visar att de är bristfälligt lagade blir det riktigt allvarligt. Bristfälliga monteringar och brister med riktning och skarvning av karossdelar förekommer i alldeles för stor utsträckning.

Det är inte svårt att räkna ut att de här bilarna inte uppfyller säkerhetskraven och definitivt är bra mycket farligare att krocka med jämfört med bilar som inte varit inblandade i trafikolyckor. Brutalt uttryckt rullar det ett stort antal potentiella ”likkistor” ute på våra vägar, och då handlar det alltså inte enbart om de privatimportbilar som nödtorftigt ”lagats” utomlands utan också om ”svenskskötta” bilar.

Jag har skrivit om det tidigare. Försäkringsbolag och bilbranschen som helhet måste kunna lämna ut mer information om bilars skadehistorik till oss kunder – framför allt när vi nu inte ens kan lita på att etablerade svenska skadeverkstäder gör sitt jobb.